Volledig scherm
Tapasbar Mañana stopt aan de Zwaanstraat. © Bas Vermeer

De laatste dagen van tapasbar Mañana: ‘Er is een kans dat we nog terugkeren’

Do 28 feb: Nee, eigenaar Roger de Lange stopt niet uit eigen beweging met tapasbar Mañana in de Tilburgse Zwaanstraat. Hij moet wel. Het barretje zit sinds 1999 in het miniscule zijweggetje van het Piusplein en verdwijnt eind maart. Wellicht steekt het op een andere plek in de stad de kop weer op. 

De Lange baalt aardig: april 2016 nam ‘ie het karakteristieke barretje over van Toon Zebregs. ,,Toon heeft er in al die jaren een ontzettend sfeervolle plek van gemaakt, niet alleen de aankleding hier binnen, maar ook op straat.” Alleen werd het pand gekocht door de Heuvelpoort-investeerders. En die hadden heel andere plannen. 

Aan de kant van hotel Mercure moet een woongebouw verrijzen van 4,5 laag hoog: 63 studio’s boven een langgerekte plint voor winkels en/of horeca. De gevels van beide bestaande panden aan de Heuvel en het Piusplein worden zoveel mogelijk in oude staat gerestaureerd. 

Voor die ontwikkeling moet Mañana wijken. 

‘Ik snap het wel’

Quote

Vijftig procent kans dat we op een andere plek doorgaan, ik ben al naar een locatie wezen kijken

Roger de Lange

De Lange had het liever anders gezien, anderzijds: hij is geen druktemaker. ,,Ik snap het heel goed, het is nu het eigendom van die investeerders en die hebben het voor het zeggen. Daarnaast ben ik netjes behandeld. We hebben het er ook over gehad om hier over één of twee jaar weer terug te keren. Maar dat duurt mij te lang, een maand of twee zou ik nog wel kunnen overbruggen.”

De Lange - al 23 jaar eigenaar van het om de hoek gelegen café Paris - overweegt om Mañana te verkasssen. Juist ook omdat er andere Spaanse eetgelegenheden zijn verdwenen (Doncurado, El Tenedor De Joseph). ,,Vijftig procent kans dat we op een andere plek doorgaan, ik ben al naar een locatie wezen kijken.”

Waar? Dat wil hij nog niet zeggen. Op 23 maart is Mañana in ieder geval voor het laatst open aan de Zwaanstraat. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.