'De Roverway is het belangrijkste evenement voor de scouting'

Tijdens de Roverway ontmoeten scoutinggroepen uit 53 verschillende landen elkaar in Nederland. Een week lang verblijven zij bij Nederlandse groepen, waaronder de scouting in Riel. ,,We doen een beetje natuur, en een beetje cultuur." 

,,Griekenland." De groep valt stil. Ruim zestig scouts heffen hun rechterhand, en vouwen hun duim over hun pink. De glimlach verdwijnt en maakt plaats voor een blik van ernst, soms zelfs verdriet. Voor twee minuten lang blijft het stil op het scoutingterrein in Riel. Ook tijdens de Roverway wordt aandacht besteed aan de bosbranden in Griekenland. ,,Bedankt", mompelt een Griekse scout zachtjes terwijl de Griekse vlag naast de vlaggen van de andere scoutinggroepen omhoog wordt gehesen.  

Volledig scherm
De Ierse Aoife, Doireann en Ruth kijken het meeste uit naar het bezoek aan de Efteling. ,,En fietsen!" © BD / Ellen Klaver

Tijdens het Roverway event komen scouts tussen de 16 en 22 jaar vanuit heel Europa bij elkaar. Dit jaar doen er zo'n 3550 mensen mee.  Voor het eerst komt het evenement naar Nederland, waar ze na een algemene introductie op het strand van Scheveningen verdeeld worden over verschillende scoutinggroepen. Een van die groepen is van de vriendengroep van Teun Huijben uit Riel. ,,Wij hebben hier mensen van tien verschillende nationaliteiten. Het is een hele eer dat zij naar Riel komen." 

Het scoutingterrein begint langzaam op een camping te lijken. Aan de ene kant van het terrein hebben de Italianen 'Campo Italia' gesticht, iets verder op staat de tipi van de Denen. Op het midden van het veld spelen mensen met een frisbee,  daarnaast speelt Portugal een spel tegen Frankrijk. De Franse Lucie (20) juicht haar team toe. ,,Mijn zus ging ook mee met de Roverway. Zij vertelde mij  verhalen over de avonturen die zij had beleefd. Dat wilde ik ook. Gelukkig was mijn scoutinggroep ook direct enthousiast."

Voor de Ierse Aoife (17), Doireann (16) en Ruth (17) was Riel niet de eerste keuze.    ,,Riel stond bij ons op nummer twee, maar we zijn wel heel blij dat we hier zijn", vertelt Aoife. Ruth knikt. ,,Hier doen we van alles wat: een beetje natuur, een beetje cultuur. Bij onze eerste keuze was er meer sportiviteit, maar dit is gezelliger." 

Volledig scherm
Nu de vlaggen hangen is de Roverway officieel geopend. © BD / Ellen Klaver
Volledig scherm
De Franse Lucie (rechts) was zo enthousiast na het verhaal van haar zus, dat ze zich ook opgaf voor Roverway. © BD / Ellen Klaver
Volledig scherm
Nicoletta is te oud om als deelnemer mee te gaan, dus gaat ze als leiding. © BD / Ellen Klaver

De Italiaanse Nicoletta (25) is eigenlijk te oud om mee te doen, dus is ze mee als leiding. ,,Je leert zo veel tijdens deze dagen, het is veel meer dan alleen spelletjes doen met nieuwe mensen. Er wordt kennis gemaakt met nieuwe landen en nieuwe culturen, je leert over de natuur. De Roverway is het belangrijkste evenement voor de scouting." 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.