Volledig scherm
PREMIUM
In Zeist werd in 1920 de eerste tankinstallatie in Nederland geplaatst. Slechts vier jaar later in 1924 kwam tegenover Café 't Hoekje (nu ‘t Vermaeck) in Rijen langs de weg tussen Breda en Tilburg het eerste tankstation. © Foto Walter de Vet

De Tilburgseweg, van karrenspoor tot ‘Rijksweg’

De weg tussen Breda en Tilburg (N282) bestaat bijna 200 jaar en wordt tussen Hulten en Rijen verbreed naar twee maal twee rijbanen. Walter de Vet uit Gilze dook in de rijke geschiedenis van karrespoor, dodenweg naar ‘rijksweg’ en de aanleg van de A58 in 1971.  

In de 18e eeuw is rijksweg Breda-Tilburg op zijn best een karrenspoor dat per seizoen verandert door regen en kuilen, maar ook doordat de wielafstand van karren regionaal verschillen. ‘Een groep Hollanders met paard en wagen rijdt zich in 1732 vast in een diep Brabants spoor als zij troepen op de hei bij Oosterhout wil inspecteren’, valt te lezen in het tijdschrift. 

  1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.