fietsers en voetgangers problemen station spoorlaan spoorzone tilburgfietsenstalling station spoorlaan
Volledig scherm
fietsers en voetgangers problemen station spoorlaan spoorzone tilburgfietsenstalling station spoorlaan © Jan van Eijndhoven

De ‘vage’ fietspaden bij station Tilburg: ‘Echt een designfout’ (poll)

Di 19 nove: Heb je als Tilburger net de hel die fietsen over het Pieter Vreedeplein is overleefd, legt de gemeente twee nieuwe vage fietspaden aan. We hebben het over het station. Eén pad tussen de bosjes, het andere aan de Stationsstraat-zijde.  

Poll

De nieuwe fietspaden zijn...

  • Prima (8%)
  • Even wennen (22%)
  • Bagger (67%)
  • Geen mening (3%)
2032 stemmen

Het plein bij het station is mooier dan ooit. De fietspaden gaan op een natuurlijke manier in het plein en de nieuwe stoep op. Al lijkt er ook een probleem aan te kleven.

Voetgangers kijken amper op of om. En het fietspad aan de Stationsstraat-zijde valt bijna niet op.

,,Ik verbaas me er over, ik snap dat ze op die plek een plein willen maken en dat het een reuze ingewikkelde opgave is”, zegt Berny van de Donk. ,,Maar ik vind het op deze manier verwarrend, ben er bijna als voetganger van mijn sokken gereden.” 

Shared space, dat is de gedachte er achter. Dat snapt hij. ,,Maar ja, in de spits is het druk en de zijn voetgangers gericht op noord/zuid, de fietsers op oost/west. Misschien moet ik zelf nog wennen, in de praktijk zal het blijken.”

Fietspad een voetpad?

Vanuit uitzendbureau Randstad kijken ze er op uit. Ongelukken hebben ze vanuit het kantoor nog nooit gezien. ,,Maar je merkt dat veel mensen denken dat het fietspad een voetpad is”, meldt een medewerker. 

,,Echt een designfout, het brengt zoveel verwarring met zich mee”, zegt May van Velzen, ze is op weg naar het station. ,,Het lijkt net een zebrapad, in de verkeerde richting. Het heeft hier zo lang opengelegen, hadden ze die tijd niet kunnen gebruiken om iets beters te bedenken?” Ze lacht. ,,Het Pieter Vreedeplein is onduidelijk en dan ga je zoiets ook nog bij het station aanleggen.” 

‘Pleingedachte’

De nieuwe fietspaden bij het station.
Volledig scherm
De nieuwe fietspaden bij het station. © Bas Vermeer

Volgens een gemeentewoordvoerder onstaat ‘door de halve fietspaden een pleingedachte.’ ,,Alle weggebruikers zijn er op deze manier op bedacht dat ze niet zonder meer door kunnen rijden en vooral ook moeten letten op andere weggebruikers.”

Met de herinrichting van de Spoorlaan is beoogd er een stationsplein van te maken, klinkt het. ,,Omdat er grote behoefte is aan een echt plein voor het station en er betrekkelijk weinig ruimte is, is de hele ruimte tussen het station en de gebouwen aan de zuidzijde van de Spoorlaan in het ontwerp betrokken. Tegelijkertijd is het station met deze inrichting sterker gekoppeld aan de binnenstad.”

Uw mening? Stem op de poll, reageer op Twitter of Facebook. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.