Volledig scherm
Jan Steen, Marino Formenti, José Kuijpers, Johan Leysen en Jeroen Van der Ven (vanaf links) in Conversations (at the end of the world) © © kurt van der elst | kvde.be

De zwarte sneeuw blijft maar vallen in theaterstuk Conversations

TILBURG - Het einde van de wereld nadert. Waar heb je dan over? Kris Verdonck maakte er voor Het Zuidelijk Toneel een theaterstuk over met de absurde teksten van Russische absurdistische schrijver Daniil Charms (1907-1942) als uitgangspunt. 

Het einde van de wereld was nabij voor Charms in Sint-Petersburg. Drie miljoen mensen zaten in 1941 als ratten in de val. Evacuatie van de burgerbevolking uit de belegerde stad lukte niet omdat Duitsers voortdurend wegen en spoorwegen beschoten. Te eten was er nauwelijks iets meer. Mensen stierven van de honger. Op de zwarte markt werd mensenvlees aangeboden.

Het was tegen die achtergrond dat Charms in Sint-Petersburg mensen uitnodigde voor een reeks gesprekken. Er was een filosoof bij, een pianist. De deelnemers hadden het idee dat het niet zomaar gesprekken waren, maar dat ze een testamentaire waarde hadden. Ze werden opgeschreven.  Soms was het volslagen onzin, vaak viel er geen touw aan vast te knopen. ,,Ik denk dat er toch afspraken waren", zegt Kris Verdonck. ,,Ze mochten elkaar niet tegenspreken. Als er iemand zei: 'Ik kan vliegen', dan ging een volgende daar serieus op door."  

De gesprekken zijn uitgangspunt voor het theaterstuk Conversations (at the end of the world) . ,,Ik ben een groot fan van Charms'', zegt de in Brussel wonende Verdonck. In 2013 maakte hij al eerder een stuk over Charms: H an incident. Maar daar was hij achteraf toch niet helemaal tevreden over. ,,Ik denk dat het zoetzure van Charms voortdurend aanwezig moet zijn. Je moet je irriteren aan het gelach van je buurman en die moet zich ergeren aan die serieuze figuur naast hem. Dan heb ik het goed gedaan."

Verdonck waagde zich eerder aan een theaterstuk over het einde van de wereld. In END schetste hij in tien taferelen een eind van de wereld. Terwijl de zwarte sneeuw continu viel, schotelde Verdonck de kijkers monologen voor over het einde van de wereld. Die zwarte sneeuw gaat opnieuw vallen in Conversations.... ,,Tot alles bedolven is", zegt Verdonck. Hij trok een geroutineerde cast acteurs aan met Jan Steen, Johan Leysen, Jeroen Van der Ven, pianist Marino Formenti en Jose Kuijpers die op deze manier na lange afwezigheid terugkeert bij HZT. ,,Ik wilde doorgewinterde acteurs die je niet hoeft te regisseren en die precies aanvoelen hoe  ze moeten acteren", zegt hij. 

INFO

Conversations (at the end of the world): Het  Zuidelijk Toneel. Regie Kris Verdonck. Schouwburg Rotterdam 16/9; Theaters Tilburg, 19/9 (Première). Verder o.a Chassé Breda, 9/11; Stadsschouwburg Eindhoven 15/11.

Volledig scherm
Conversations (at the end of the world), kris verdonck © © kurt van der elst | kvde.be
Volledig scherm
Conversations (at the end of the world), kris verdonck © Kurt van der Elst
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.