Volledig scherm
PREMIUM
Debatmiddag over Brabantse identiteit. © Zamire Willems

Debat over identiteit in Tilburg: 'Ik heb er nooit voor gekozen om Brabander te worden, ik had gewoon geluk’

TILBURG - Onafhankelijkheid, meer samenwerking of juist een hereniging tussen Noord-Brabant en het Belgische Zuid-Brabant van weleer? Tot 1830 een volwaardige provincie van het Hertogdom Brabant. Ruim veertig Brabanders debatteerden zondagmiddag op initiatief van Pacte des Cygnes in de kapel van Koningshaven over de Brabantse identiteit.


,,Ik heb er nooit voor gekozen om Brabander te worden, ik had gewoon gruwelijk geluk", grapt Brabander in hart en ziel, Edwin van den Heuvel. Hij is die middag samen met zijn vrouw Lucy speciaal uit Helmond naar Tilburg gekomen om het debat bij te wonen. Of het nu te maken heeft met de cultuur, ontstaansgeschiedenis, taal dan wel de aard van het Brabants beestje weet Van den Heuvel niet precies. Wel is het zo dat hij zich meer thuis voelt in bijvoorbeeld het Belgische Turnhout of Antwerpen, dan een stad boven de rivieren. ,,Als ik dan de Maas weer overkom is het toch weer van 'hè hè, ik ben thuis!"

  1. Tilburgse met roots in Sri Lanka tast in het duister: ‘Waar komt dit geweld vandaan?’

    Tilburgse met roots in Sri Lanka tast in het duister: ‘Waar komt dit geweld vandaan?’

    TILBURG- Uit welke hoek komt het nietsontziende geweld in Sri Lanka? Met die vraag worstelt in Tilburg ook Neranjanee Fernando. Ze heeft met haar Nederlandse man een gezin van drie jongens in de Reeshof gesticht, maar het hart is altijd uit blijven gaan naar Sri Lanka, het eiland van haar geboorte en haar jeugd. En dat hart huilt nu. ,,Ik ken zestien mensen die in Negombo in het ziekenhuis komen goed.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.