Volledig scherm
PREMIUM
Debatmiddag over Brabantse identiteit. © Zamire Willems

Debat over identiteit in Tilburg: 'Ik heb er nooit voor gekozen om Brabander te worden, ik had gewoon geluk’

TILBURG - Onafhankelijkheid, meer samenwerking of juist een hereniging tussen Noord-Brabant en het Belgische Zuid-Brabant van weleer? Tot 1830 een volwaardige provincie van het Hertogdom Brabant. Ruim veertig Brabanders debatteerden zondagmiddag op initiatief van Pacte des Cygnes in de kapel van Koningshaven over de Brabantse identiteit.


,,Ik heb er nooit voor gekozen om Brabander te worden, ik had gewoon gruwelijk geluk", grapt Brabander in hart en ziel, Edwin van den Heuvel. Hij is die middag samen met zijn vrouw Lucy speciaal uit Helmond naar Tilburg gekomen om het debat bij te wonen. Of het nu te maken heeft met de cultuur, ontstaansgeschiedenis, taal dan wel de aard van het Brabants beestje weet Van den Heuvel niet precies. Wel is het zo dat hij zich meer thuis voelt in bijvoorbeeld het Belgische Turnhout of Antwerpen, dan een stad boven de rivieren. ,,Als ik dan de Maas weer overkom is het toch weer van 'hè hè, ik ben thuis!"

  1. Opluchting bij podiumschuwe Arjen na vier  uitverkochte concerten, duizenden fans zielsgelukkig

    Opluchting bij podiumschu­we Arjen na vier uitverkoch­te concerten, duizenden fans zielsgeluk­kig

    Arjen Lucassen, het meesterbrein achter het wereldberoemde rockoperaproject Ayreon, kijkt met een positief gevoel terug op de vier zeer exclusieve concerten die hij afgelopen weekend in het Tilburgse poppodium 013 heeft gegeven. De Brabantse kluizenaar lokte 12.000 bezoekers uit ruim zestig landen naar Nederland, een unieke prestatie voor een Nederlandse muzikant. ,,Zelfs deze perfectionist is heel tevreden!”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.