Volledig scherm
Afgesloten rijbaan op de Cityring, de proef loopt nog tot half april. © Jan van Eijndhoven

Deel politiek wil niet dat rijbaan Heuvelring weer wordt afgesloten: ‘Eerst in debat’

Vrij 15 mrt: Een deel van de gemeenteraad wil niet dat na de zomer weer één rijbaan van de Heuvelring wordt afgesloten voor verkeer. Oppositiepartijen Lokaal Tilburg, Ons Tilburg, 50Plus en de coalitiepartij VVD - samen goed voor 10 van de 45 zetels - willen eerst een informatie- én debatbijeenkomst. 

Ook Hans Smolders van Lijst Smolders Tilburg (10 zetels) klimt in de pen, hij wil juist geen debat meer over de zaak. ,,Ik kaart dit al jaren aan. We zijn hier al tien jaar over aan het praten en dit is weer een tijdelijke maatregel. Er moet gewoon nu een schop de grond in.” Hoe dan? Volgens hem moeten delen van de ring tweerichtingsverkeer worden. ,,Meer verkeerslichten en maak het 30 kilometer per uur.” Eerder hekelde hij de ‘wazige proeven’ al. 

Herhaling proef

Quote

Het aantal snelheids­over­tre­ders is gedaald maar échte hardrij­ders blijven te hard rijden

Frans van Aarle, Lokaal Tilburg

Het zijn de politieke reacties op het voorstel van het college om na de zomer wederom één rijbaan van de Heuvelring afsluiten. Het gaat daarbij om een herhaling van de ingreep die vorig jaar werd uitgevoerd. Die proef was succesvol, zo blijkt uit een evaluatie van de gemeente. Het was minder druk met verkeer, er werd minder hard gereden en mensen konden veiliger oversteken.

Maar dat is niet de hele conclusie, schrijft Frans van Aarle namens Lokaal Tilburg, Ons Tilburg, 50Plus en de VVD. ,,Het aantal snelheidsovertreders is gedaald maar échte hardrijders blijven te hard rijden. En hoewel doordeweeks er geen specifieke doorstromingsproblemen zijn waargenomen, was dat op zaterdagmiddag en in mindere mate op donderdagavond anders.” Ook blijkt het in parkeergarage Heuvelpoort ‘significant minder druk’ te zijn.

Debat

De partijen willen een informatieve bijeenkomst en een debat over de te varen koers. Tijdens de debatbijeenkomst willen de indieners met de andere fracties en de portefeuillehouder in debat over de vraag of er - vooruitlopend op de uitkomsten van de andere proeven op de cityring - nu al een rijbaan afgesloten moet worden.

Ondertussen is sinds begin deze week één rijbaan van de Schouwburgring afgesloten. Ook dat is een proef en die duurt tot de kermis. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.