Archieffoto van de gemeenteraad van Tilburg tijdens een eerdere vergadering.
Volledig scherm
Archieffoto van de gemeenteraad van Tilburg tijdens een eerdere vergadering. © Jan van Eijndhoven

Democratie moet door: raadsleden Tilburg komen wel samen voor vergadering

TILBURG - Bij de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering in Tilburg op 6 april zullen de fracties, weliswaar in kleinere samenstelling, ook fysiek samenkomen. Voorbereidende vergaderingen zullen alleen in digitale vorm plaatsvinden. Dat heeft de raadsgriffier in Tilburg besloten om ervoor te zorgen dat de politieke besluitvorming zoveel mogelijk door kan gaan.

De gemeenteraad vergadert tijdelijk in Stadskantoor 6 gedurende de verbouwing van het gemeentehuis aan het Willemsplein.
Volledig scherm
De gemeenteraad vergadert tijdelijk in Stadskantoor 6 gedurende de verbouwing van het gemeentehuis aan het Willemsplein. © Jan van Eijndhoven

Nu de coronacrisis het land grotendeels heeft platgelegd, is het ook voor de lokale politiek zoeken naar een efficiënte werkwijze. Volgens raadsgriffier Noor Kanters wordt er alles aan gedaan om het raadswerk voort te zetten. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de richtlijnen die het RIVM heeft opgesteld. 

Dat betekent dat voorbereidende (commissie)vergaderingen via digitale platformen zoals Skype zullen plaatsvinden. Het audio- en beeldverslag van die vergaderingen zal pas naderhand op de website van de gemeente worden geplaatst, zodat belangstellenden deze kunnen terugluisteren. ,,Wat eventuele insprekers betreft wordt het maatwerk”, zegt Kanters. ,,We moeten per inspreker kijken of een bijdrage het beste schriftelijk of per audiofragment kan worden aangeleverd.”

Kleinere bezetting

Quote

Hoe kleiner de groep aanwezigen, hoe beter

Raadsgriffier Tilburg

De raadsvergaderingen gaan wel in fysieke vorm door, al worden fracties gevraagd om in kleinere bezetting aanwezig te zijn. ,,Daarbij zullen we proberen recht te doen aan de verhoudingen in de raad”, aldus de griffier. De vergadering wordt zoals altijd live gestreamd op de website van de gemeente, maar kan niet bijgewoond worden door publiek. Pers is in principe welkom, maar wordt ook verzocht om het debat liever online te volgen. ,,Hoe kleiner de groep aanwezigen, hoe beter.”

Volgens Kanters hoeven er vooralsnog geen cruciale dossiers te blijven liggen door de coronacrisis. Ook de behandeling van de Tussenbalans, waarin wordt teruggeblikt op de eerste twee jaar van het bestuursakkoord, kan vooralsnog doorgaan. De afgelopen weken werden wel een aantal voorbereidende vergaderingen afgelast. Deze agendapunten kunnen volgens Kanters door ‘slim plannen’ worden ingehaald. Minder prangende dossiers worden uitgesteld tot na de zomer.

  1. Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtakker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemdheid
    PREMIUM

    Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtak­ker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemd­heid

    BIEST-HOUTAKKER/TILBURG - Besmet raken met het coronavirus aan de ­andere kant van de oceaan, op een smalle, harde brancard in een privévliegtuig terugkeren naar huis en in Chili uitgroeien tot een nationale bekendheid. Het overkwam de 81-jarige Edwin Janssens uit Biest-Houtakker, maar heel veel weet hij er zelf niet meer van. Twintig dagen lag hij in coma. ,,Het voelde alsof ik een halfuur lag te pitten.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.