De Fènpruuvers bouwden een wagen met gekke feesten van over de hele wereld. Van het carnaval in Venetië tot het Chinees nieuwjaar. De bouwers denken erover om de helft van de wagen af te breken en weer opnieuw op te bouwen.
Volledig scherm
PREMIUM
De Fènpruuvers bouwden een wagen met gekke feesten van over de hele wereld. Van het carnaval in Venetië tot het Chinees nieuwjaar. De bouwers denken erover om de helft van de wagen af te breken en weer opnieuw op te bouwen. © Pix4Profs/Jan Stads

Deze carnavalswagens zouden vandaag eigenlijk door Tilburg trekken: ‘We breken hem zo goed als zeker af’

TILBURG -  Trots hadden ze vandaag door de Tilburgse straten moeten rijden tijdens d'n Opstoet: de carnavalswagens waar duizenden uren werk in zit. Nu staan ze - tegelijkertijd kleurrijk en troosteloos - in de bouwhal. ,,Misschien moet de draak maar een mondkapje om.”

Een draak lijkt moedeloos met zijn kop op de grond te liggen.
Volledig scherm
Een draak lijkt moedeloos met zijn kop op de grond te liggen. © Pix4Profs/Jan Stads

Wagens die kapot werden geregend, sneeuw die ‘niet te filmen’ hard was. In 33 jaar maakte wagenbouwer Pierre Hesselberth veel mee in de Tilburgse carnavalsoptocht, maar een optocht die helemaal sneuvelde? Dat had niemand verwacht. 

De wagens hadden vandaag eigenlijk door de stad moeten trekken tijdens de uitgestelde optocht. Het was er het ideale weer voor. Maar ditmaal was het coronavirus definitief spelbreker

Met acht andere grote exemplaren staat de wagen van carnavalsverenging De Fènpruuvers in de Tilburgse bouwhal. De wagens in de hal zijn prachtig, maar de pijn die de bouwers de voorbije weken voelden, geeft ze iets droevigs. Een duivel van papiermaché grijnst in de stilte, een draak lijkt moedeloos met zijn kop op de grond te liggen.

  1. Rouwautochauffeur Willem (65) stierf ‘in het harnas’ toen hij een overleden coronapatiënt ophaalde in Tilburg
    PREMIUM

    Rouwauto­chauf­feur Willem (65) stierf ‘in het harnas’ toen hij een overleden coronapa­tiënt ophaalde in Tilburg

    Rouwautochauffeur Willem de Groot (65) uit Maarssen stond met een collega in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg om een overleden coronapatiënt terug naar Utrecht te brengen, toen hij zelf onwel werd. Een paar uur later overleed hij aan de gevolgen van een hartaanval. Volgens zijn werkgever stierf De Groot ‘in het harnas’. ,,Dit werk was zijn leven.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.