Volledig scherm
Brand in stal en silo's in Biezenmortel. © Toby de Kort

Dierenactivisten bekladden huis bij afgebrande varkensstallen Biezenmortel, buren houden de wacht

UPDATEBIEZENMORTEL - De woonboerderij van de varkenshouder in Biezenmortel van wie vrijdag zijn bedrijf grotendeels afbrandde is maandag door dierenactivisten beklad. De fluoriserende tekst zat op de zijgevel van het huis en is in de loop van de dag verwijderd. 

Na de bekladding houdt de buurt de boerderij in de gaten. Bij de oprit staat een bouwkeet waar steeds twee buurtbewoners de wacht houden. Daarmee steken ze de boer een hart onder de riem en willen ze voorkomen dat dierenactivisten opnieuw op het erf komen.  De boer kan rekenen op veel steun vanuit zijn omgeving. Op de rotonde bij de ingang van het dorp staat een tekst: ,Coöperatie Biezenmortel wenst familie De Jong veel sterkte.’

Patrick van den Hurk heeft het rooster gemaakt voor de buurtwacht bij de boerderij. ,,Er is veel steun, veel mensen willen een steentje bijdragen.” Het kost hem geen moeite om het rooster in te vullen. 

De buurtpreventie is in het leven geroepen na de bekladding. Van den Hurk:  ,,Mensen komen met zo'n actie niet alleen aan de woning, maar het is ook een inbreuk op het gevoel van veiligheid.”

Duizenden varkens omgekomen

Bij de grote stalbrand van het agrarisch bedrijf aan de Winkelsestraat zijn duizenden varkens omgekomen. Drie van de vier stallen, waar in totaal 3000 varkens zaten, zijn afgebrand. Slechts een enkel dier heeft het overleefd.  De brand is waarschijnlijk ontstaan in de loods met werktuigen.

Vandaag zijn bedrijven bezig om de schade van de brand te ruimen, ook de varkens worden afgevoerd. Een buurman zegt dat de boer zeer ontdaan is door de brand en het dierenleed dat daarbij is ontstaan.  Van den Hurk sluit zich daar bij aan. 

Volledig scherm
De woonboerderij aan de Winkelsestraat was beklad. De tekst stond op de zijgevel © Joost Goutziers/BD

Bekijk hieronder de beelden van de brand.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.