Volledig scherm
Een van de escape-rooms in de Voltage in Tilburg. © © Collectie De Voltage

Directe controle escape-rooms in Tilburg

TILBURG - Tilburg voert per direct een controle uit van escape-rooms in de stad. Aanleiding is het tragische incident in Polen dat vijf meisjes het leven kostte.  

Burgemeester Weterings heeft dat aan de gemeenteraad laten weten. Escaperooms zijn niet vergunningplichtig in Tilburg, waardoor de gemeente geen goed overzicht had. Wel is de Voltage in de Groenstraat - met acht rooms de grootste exploitant van dit type ‘attracties’ in stad - afgelopen najaar gecontroleerd op brandveiligheid. De afdeling Handhaving en Toezicht concludeerde toen dat alles in orde was.

Afspraken met zes escape-rooms

Met de ‘zes overige’ escape-rooms in de stad is een afspraak gemaakt voor controle in de komende weken, zo meldt Weterings. Het Brabants Dagblad telde medio 2017 al 26 escape-rooms in Tilburg. 

,,Het gaat om de escape-rooms die we nu in beeld hebben, maar het kunnen er goed meer zijn", zegt Weterings’ woordvoerster. ,,Je kunt gewoon een escape-room starten en dit is een markt waar er de ene week drie sluiten en de volgende week weer vijf opengaan.” 

Beleidsvraag voor later

In de Noord-Poolse stad Koszalin vonden vijf meisjes (alle 15 jaar oud) de dood in een escape-room waar brand uitbrak, maar de vluchtwegen niet op orde waren en brandbare materialen te vinden waren. Volgens experts zijn er ook in Nederland onveilige escape-rooms

De vraag of escape-rooms niet alsnog vergunningplichtig moeten worden, is voor later. ,,We zijn vooral erg geschrokken van wat in Polen is gebeurd en maken nu eerst een controleslag. Wie weet moeten we vervolgens ook naar die beleidsvraag kijken.” 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.