Het toekomstige pontje van de Piushaven.
Volledig scherm
Het toekomstige pontje van de Piushaven. © Pix4Profs

Dit zijn de namen voor het pontje van de Piushaven: stem op uw favoriet

Do 20 dec: De jury is er uit. Piuspontje, Den Overkaant, Pondeju, Kâantje Boord en De Ferry zijn de vijf kanshebbers voor de naam van het pontje van de Piushaven. Resteert alleen aan u de taak om een favoriet te kiezen. 

Poll

De naam van het nieuwe pontje is...

  • Piuspontje (28%)
  • Den Overkaant (14%)
  • Pondeju (12%)
  • Kâantje Boord (11%)
  • De Ferry (36%)
2494 stemmen

Het was geen juryberaad van bloed, zweet en tranen. De vierkoppige jury was er binnen een half uur uit. Maar eerst over de juryleden zelf. Aan boord stapten Toon Buitinck, bewoner van Armhoefse Akkers en voormalig eigenaar van de Vrije Boekhandel en Livius. Nico van de Wiel van Bewonersbelang Jeruzalem (het pontje pendelt straks tussen Jeruzalem en Armhoefse Akkers), wethouder Berend de Vries en Marije van Pamelen, de junior Stadsdichter van Tilburg. 

Heel veel reacties

De vier kregen bijna 100 namen om uit te kiezen. Na de bekendmaking van de wedstrijd stortregende het namen. Zo’n 300 reacties op Facebook en Twitter, nog eens bijna 150 in de mail. Niet dat er 450 namen overbleven, sommige opties werden tientallen keren ingestuurd. Zo was de naam Piuspontje (of Pius Pont en andere variaties) goed voor een veertigtal inzendingen. Nog zo’n naam die heel vaak in de virtuele bus plofte: Den Overkaant (Of: Den Oversteek, Naor d’n Ooverkaant). Erg populair op Facebook was De Ferry. Maar ook De Swirskaanter en Drs. P. deden het heel goed. 

Jurylid Buitinck zag wel wat in de namen Pontius Pilatus en De Hades, de één een Bijbelse verwijzing (strookt ook mooi met de wijk Jeruzalem) en de ander een verwijzing naar de Griekse mythologie. Van Pamelen nomineerde vijf inzendingen, waaronder ‘Bietje Gammel’. ,,Dat nodigt niet echt uit”, sprak ‘Jeruzalemmer’ Van de Wiel tijdens het juryberaad. De stadsdichter, met een glimlach: ,,Maar dan krijg je ook geen last van hangjongeren.” 

Pontje komt bijna

De jury: Toon Buitinck, Marije van Pamelen, Berend de Vries en Nico van de Wiel.
Volledig scherm
De jury: Toon Buitinck, Marije van Pamelen, Berend de Vries en Nico van de Wiel. © Bas Vermeer

Uiteindelijk kwamen ze er samen uit. Al vond Van de Wiel het toch jammer dat zijn favoriet ‘De Verbinding’ niet tussen de vijf kanshebbers staat. ,,Dat is de beste naam. Jeruzalem en Armhoefse Akkers hadden vroeger niets met elkaar op, dat verandert.”

Overigens komt het handbediende pontje - waar vijf á tien personen op kunnen staan - in het verlengde van de Veluwestraat te liggen. Eind januari, begin februari begint de aanleg. Maar voor die tijd heeft het een naam nodig. U kunt nu stemmen, de poll wordt volgende week weer gesloten. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.