Volledig scherm
Still uit de documentaire Dichter tegen de Tijd © Still uit de documentaire Dichter tegen de Tijd

Documentaire over Tilburgse schrijver Jasper Mikkers. Vijf vragen

VIDEOTILBURG - Oogland Film heeft een documentaire uitgebracht over de Tilburgse auteur Jasper Mikkers (1948)  De documentaire 'Dichter tegen de tijd' is gemaakt door Annelotte Verhaagen. Zij ging met Mikkers terug naar Liempde, het dorp waar hij opgegroeide, naar het oude seminarie in Oosterhout waar hij studeerde, maar ze maakte ook opnamen in de Tilburgse woning van Jasper Mikkers en zijn partner Daisy Karthaus. 

De première van de documentaire is zondag om 16 uur bij theater De NWE Vorst. In het Brabants Dagblad van woensdag - editie Tilburg - een uitgebreid verhaal. 

Jasper Mikkers was toch de stadsdichter van Tilburg?

Ook. Hij was stadsdichter van 2013 tot en met 2015. Maar hij deed meer.  Hij publiceert al vanaf het begin van de jaren zeventig. Titels als: 'Hyacintha en Pasceline' (1974), 'Aliesje' (1975), 'Liederen van weemoed, wanhoop en waanzin'  (1974), 'Indiase Liederen' (1974), 'Zwarte Liederen' (gedichten, 1976). 

Schreef hij ook die roman over de bezetting van de universiteit in Tilburg?

'Karl Marx Universiteit' heet die roman. In Tilburg leidde een studentenopstand  op 11 maart 1969 tot een symbolische bezetting . De roep om meer democratie leidde  van 28 april tot 7 mei 1969 tot een totale bezetting van de Katholieke Economische Hogeschool. De roman 'Karl Marx Universiteit' speelt in die periode en beschrijft de liefdesrelatie tussen de oudere journalist Fedde Reephof en de studente Nicole. Reephof maakt de bezetting van binnenuit mee. 

Dat boek was toch van Tymen Trolsky?

Juist. Tymen Trolsky was het pseudoniem van Jasper Mikkers. In de periode dat de roman 'Aliesje' verscheen,  in 1975,  tastte iedereen in het duister over de identiteit van Trolsky. Niemand wist wie achter die naam zat. De naam van Willem Frederik Hermans deed de ronde, er was ook een verhaal dat hij een Rus was en als kind door zigeuners Nederland binnengesmokkeld. Trolsky was niet zo populair bij zijn collega's. Dat kwam omdat hij in niet mis te verstane woorden gehakt maakte van het werk van Nederlandse dichters en schrijvers. 

Hij schrijft nog steeds?

Zondag is de première van 'Dichter bij de tijd', de documentaire over Jasper Mikkers. Dan is ook de presentatie van 'Nachtleven', een bundel gedichten van Jasper Mikkers. De illustraties zijn van zijn partner Daisy Karthaus. De bundel is een uitgave van Brandon Pers uit Tilburg.  Jasper Mikkers is ook bezig met het vijfde deel van zijn romancyclus 'Het Wolfsbit'. 

Kent Tilburg meer bekende schrijvers?

Pas nog bracht auteur Frank van Pamelen zijn intelligente thriller 'De Vliegende Hollander' uit. Van Tilburger Martijn Neggers ligt de roman 'Spoetnik' ook in de boekwinkels en A. H.J. Dautzenberg is een bekende veelschrijver.
De schrijver Kluun komt oorspronkelijk ook uit Tilburg. Hij heeft dat pseudoniem afgezworen en gaat onder zijn eigen naam Raymond van de Klundert een boek over zijn eigen Tilburgse familie schrijven. Geen Tilburger: P.F Thomese, maar wel een roman die bijna helemaal in Tilburg speelt: 'Ik J. Kessels'.  Ook dat boek ligt nu in de boekwinkel.  Jolanda Horsten en Erik van Os schrijven kinderboeken. En dan zijn we vast nog enkele namen vergeten. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Hier is je vrijheid en oppassen, dat is te gemakkelijk’, vindt de raadsman van R.
    PREMIUM

    ‘Hier is je vrijheid en oppassen, dat is te gemakke­lijk’, vindt de raadsman van R.

    TILBURG - Roy R. uit Tilburg had gesmeekt om hulp, van wie dan ook. Nadat hij het huis uit moest, en zijn moeder hem niet hielp aan zijn medicatie, ging het mis. Hij schold twee agenten helemaal verrot. Onder meer. ,,Maar ik geef het je te doen. Zo'n jongen, net 18, zonder inkomen, zonder dak, zonder medicijnen en die moet zich dan toch nog aan de regels houden. Bij Jeugdzorg en Reclassering zijn tekorten en wordt hij niet geholpen. Eigenlijk gênant dat het zo gaat", vindt zijn raadsman.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.