Volledig scherm
De panden in kwestie: vroeger Mexx, Lódz, Vi Computer en Mugs & Muffins. De laatste drie dienen nu als opslag, daar werden de gevels voor dichtgemaakt. © Jan van Eijndhoven / Beeld Werkt

Dode wand Zara: ‘Gemeente laat met zich spelen’

Za 1 juni: ‘Waarom laat de gemeente zo met zich spelen?’ Die vraag leggen de politieke partijen Lokaal Tilburg, PvdA en CDA bij de wethouders neer omdat er na 2,5 jaar nog steeds niets met de ‘dode wand’ van de Willem II-straat is gebeurd. Eén van de winkeliers heeft boos de huur opgezegd.

,,De ondernemers zijn het helemaal beu”, zegt Frans van Aarle van Lokaal Tilburg. Meer dan twee jaar geleden schrokken ondernemers van de ‘dode wand’ in hun straat. Zara vestigde zich op de hoek met de Heuvelstraat en nam ook drie panden in de Willem II-straat in gebruik voor de opslag van kleding. Daardoor ontstond er een ‘dode wand’.

‘Lakse opstelling’

Quote

De onderne­mers klagen over de lakse opstelling van de gemeente

Frans van Aarle

Na een lange discussie kwam de Zara met het voorstel om de voorste ruimte van het monumentale pand op nummer 57 te gebruiken als horecazaak. Dat er na 2,5 nog steeds niets is gebeurd, gaat er bij Lokaal Tilburg, PvdA en CDA niet in. ‘Waarom wordt er niet (voldoende) daadkrachtig opgetreden en blijven wij nog lijdzaam toezien dat Zara regels/afspraken aan haar laars lapt?’

Daarmee verwijzen de drie naar de toezegging van voormalig wethouder Erik de Ridder, hij zou handhavend optreden als de kledingketen zelf geen actie ondernam. Maar die waarschuwing stamt alweer uit mei 2017. Begin dit jaar gaf de de gemeente aan dat de Zara in ‘de blessuretijd zit’. Van Aarle: ,,Maar dat is alweer een half jaar geleden. De ondernemers klagen over de lakse opstelling van de gemeente.”

Huur opgezegd

Bij klagen blijft het niet, de eigenaar van speciaalzaak Dimenno is zo boos dat hij de huur heeft opgezegd. ,,Per 1 september ben ik hier weg”, zegt Pedro van de Louw. ,,Sinds die wand er is laten shoppers in de Heuvelstraat de Willem II-straat links liggen. De gemeente heeft deze straat om zeep geholpen.”

Op industrieterrein Vossenberg - waar het magazijn en hoofdkantoor van Dimenno zitten - zet hij de zaak voort. ,,Als de gemeente nu met een goed alternatief in de binnenstad was gekomen... Dat had ik zo gedaan. Ik zit al bijna 23 jaar in de detailhandel, hou van winkels.”

Quote

De gemeente heeft deze straat om zeep geholpen

Ondernemer Pedro van de Louw

Ondernemer Guus Tuerlings van de kookboekenwinkel in de Willem II-straat vermoedt dat er niets meer gaat gebeuren. ,,De Willem II-straat is een no go-area geworden. Mensen zien die witte wand en gaan er dan van uit dat er verder niks zit. Dit heeft me twintig procent van de omzet gekost.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de vergunningen voor het maken van de horecaruimte aan Zara verleend. ,,Die werkzaamheden moeten uitgevoerd worden.” Met het vinden van een huurder bemoeit de gemeente zich niet. De Zara zelf is niet - of beter: nooit - bereikbaar voor commentaar.

De vragen komen maandag in het Vragenhalfuurtje van de politiek aan bod. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.