Volledig scherm
Bij hoge uitzondering: foto's uit het Tilburge doolhof. Eigenlijk mag niemand met een camera binnen. Om het mysterieuze te bewaren. © Willeke Machiels/Karmanoia

Doolhof trekt dubbel zo veel bezoekers als gedroomd: ‘Dit was écht een vet jaar voor Tilburg’

Do 12 dec: Doolhof Meta Maze hoorde dit jaar - met de LocHal en het Spoorpark - bij de nieuwe diamantjes van de stad. Maar waar die andere twee wel te beschrijven zijn, moet het doolhof het vooral van mond-tot-mondreclame hebben. En dat lukt: eind dit jaar tikt het doolhof de 42.000 bezoekers aan. Meer dan het dubbele waarop werd gehoopt.

Volledig scherm
Bij hoge uitzondering: foto's uit het Tilburge doolhof. Eigenlijk mag niemand met een camera binnen. Om het mysterieuze te bewaren. © Willeke Machiels /Karmanoia

Vooraf leek het een haast onmogelijke uitdaging: want hoe promoot je een doolhof waarvan geen foto’s mogen uitlekken? Waar de bezoeker naar binnen gaat zonder telefoon, die ligt in een kluisje. Een attractie die ook nog eens met geen pen te beschrijven is. Wij probeerden het met: ‘alsof het Tilburgse museum De Pont, Alice in Wonderland en Esscher een kind baarden’.

Dan weet je dus nog niks. Het doolhof aan de Spoorlaan, met rooftopbar, moet het van mysterie hebben. En dat lukt. Mikten ze bij het doolhof vooraf op 20.000 bezoekers in het eerste jaar, ze tikken eind deze maand waarschijnlijk de 42.000 mensen aan. Het doolhof is dan acht maanden open.

,,Onderweg hebben we de verwachting nog wel naar 38.000 bezoekers bijgesteld”, zegt initiatiefnemer Joep van Gorp. ,,Maar daar gaan we ook overheen. We hebben een bezettingsgraad van 73 procent, dat is superhoog. Je hoopt wel op iets, maar dit is een heel mooi resultaat.”

Lovende recensies

Quote

Het zijn zo veel wonderka­mers

Recensie Volkskrant

Neem alleen al de lovende recensies. Vier sterren in de NRC. De Volkskrant rept van een originele attractie: ,,Vraag na afloop niet welke ruimte je het mooist of spannendst vond - je weet het echt niet meer. Het zijn zo veel wonderkamers.”

Dichterbij het huis schreef Eindhovens Dagblad: ,,Te veel spoileren zou de pret drukken, maar dat het doolhof een bezoek waard is kunnen we wel verklappen.” Of nog mooier, zoals een verstokte Bosschenaar appte: ,,Ik ben jaloers op jullie Tilburgers.”

Afgelopen maand sleepte Doloris - de rooftopbar die avond na avond goed wordt bezocht - ook nog een Entree Award binnen in de categorie Daredevil (Waaghals). De Entree Awards zijn, zeg maar, Nederlandse ‘Oscars’ voor restaurants, hotels, cocktailbars en nachtclubs. De successen mogen gevierd worden, Van Gorp zelf gaat voor het eerst in lange tijd eens met vakantie.

,,Dit was écht een vet jaar voor de stad”, zegt ‘ie. Daarmee ook doelend op de LocHal en het Spoorpark.

De toekomst?

Goed, niet dat het doolhof helemaal zonder kritiek weg komt. Want die prijs, 19 euro voor een bezoek, is die niet te hoog? Van Gorp zelf vindt van niet. 

Volledig scherm
Bij hoge uitzondering: foto's uit het Tilburge doolhof. Eigenlijk mag niemand met een camera binnen. Om het mysterieuze te bewaren. © Karmanoia

,,We zijn juist erg goedkoop. Kijk naar escaperooms, de goedkoopste begint bij 16 euro, de goede beginnen bij 19 euro. En het doolhof is uniek in de wereld.” Ander kritisch punt dat hij zelf aanstipt: het werd te heet in het doolhof. ,,Sinds deze week hebben we airco.”

Hamvraag is wat de toekomst brengt, het doolhof wil nog tien jaar blijven, maar hoe hou je het spannend? ,,Onze eerste gedachte was om er nieuwe kamers aan toe te voegen, nu denken we erover om een helemaal nieuwe attractie naast het doolhof te bouwen.” 

Binnen Doloris gaat er ook een evenementenruimte open, daar is al een programmeur voor aangesteld. ,,Denk aan concerten, feestjes, zakelijke verhuur of mooie programmering.”

Volgend jaar, tijdens het groot onderhoud, wordt het doolhof sowieso verbeterd en krijgt het nieuwe details. En er valt nog genoeg te ontdekken, zelfs voor de initiatiefnemer. Van Gorp bladert door promotiefoto’s van het doolhof, stopt even bij een hand die uit de grond opdoemt. Hij glimlacht. ,,Ik heb zelf geen flauw idee waar dit is. Ik heb het nog nooit gezien.”

Quote

We denken erover om een helemaal nieuwe attractie naast het doolhof te bouwen

Joep van Gorp

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.