Volledig scherm
Merel van Dooren en haar eerste boek. © Bas Vermeer

Drie jaar ‘bloed en zweet’, nu een paar tranen: Humans of Tilburg brengt eerste boek uit

Vrij 22 nov: Na drie jaar, 306 interviews en 1846 foto's is het zo ver: het populaire fotoproject Humans of Tilburg verschijnt in boekvorm. Voor wie het nog niet kent: ‘Humans’ geeft op social media een mooie dwarsdoorsnede van de stad. Merel van Dooren portretteert er gewone Tilburgers, vaak met een deel van hun levensverhaal. Soms grappig of lichtzinnig, vaak ontroerend. 

Volledig scherm
Uit de collectie Humans of Tilburg. © Merel van Dooren

‘Humans of Tilburg, 2015 - 2018’ prijkt op de cover van het boek dat zaterdag verschijnt. Merel van Dooren trok drie jaar uit voor de dwarsdoorsnede van de stad. Noeste arbeid naast haar normale baan als fotografe. 

Dus ja, ze moest wel even huilen toen ze het boek voor het eerst bij de drukkerij zag. Nu lacht ze. ,,Ik wilde vroeger altijd schrijfster worden, ondanks dat ik niet kan schrijven, en dat er dan nu toch een boek gaat komen... Dat is prachtig.”

New York, New York...

Volledig scherm
Uit de collectie Humans of Tilburg. © Merel van Dooren

Humans biedt dan ook een mooi inkijkje in Tilburg anno nu.  Het project is gebaseerd op het immens populaire ‘Humans of New York’, die Facebook-pagina heeft meer dan 18 miljoen volgers en er zijn meerdere fotoboeken van uitgebracht. Bij Humans worden de geportretteerden van een quote of verhaaltje voorzien. 

Van Dooren begon in 2015 met een Tilburgse versie. Voor haar was het een goede manier om de stad te leren kennen, ze had net vanuit Middelbeers de overstap naar Tilburg gemaakt. Ze doet het nu nog alleen, Perry - met wie ze ‘Humans’ een tijd samen runde - stapte uit het project. 

,,Mensen vergissen zicht weleens in hoeveel tijd het kost om zo’n interview uit te werken. Ik ben zelf fotograaf, geen taalwonder, dus ik moet daar heel vaak overheen lezen. En je schrijft het voor iemand die niet bij het gesprek was, terwijl je zelf daar met een bepaald gevoel weggaat. Dat probeer je over te brengen.” 

Mes in het hart

Volledig scherm
Uit de collectie Humans of Tilburg. © Merel van Dooren

In de eerste instantie zou Humans in een oplage van 500 boeken verschijnen, het worden er 1700. ,,Er zijn er al 1200 besteld. Het boek was zonder drukkerij Gianotten en Citymarketing niet verschenen. Gianotten vindt het belangrijk om Tilburgse boeken op de markt te brengen en ook zonder Marc Meeuwis (Citymarketing) was het nooit gelukt.”

Overigens was het nog vrij pittig om uit al het werk één boek samen te stellen. Ze printte alle 306 interviews en bijhorende foto's uit. ,,Op het laatst  moest ik nog 100 pagina's weg doen, dat moet je met een mes in het hart kiezen.” Ze lacht. ,,Dus deel twee mag ook komen.” Het zou kunnen: ze gaat gewoon door met Humans. Vanaf zaterdag ligt het boek in de winkel. Bij boekhandel Gianotten Mutsaers, maar het is ook via Bol.com te verkrijgen. 

Volledig scherm
Uit de collectie Humans of Tilburg. © Merel van Dooren
  1. Twee overvallen op horecazaken binnen 10 minuten tijd in Tilburg, vermoedelijk schot gelost
    VIDEO

    Twee overvallen op horecaza­ken binnen 10 minuten tijd in Tilburg, vermoede­lijk schot gelost

    TILBURG - In Tilburg zijn vrijdagavond even voor 21.30 uur binnen 10 minuten tijd twee overvallen gepleegd op horecagelegenheden. Chinees afhaalrestaurant Ho-Ho aan het Pieter Postplein en een cafetaria De Vriendschap aan de Goirkestraat zijn overvallen. Aan het Pieter Postplein zou een keer in de lucht zijn geschoten. Het is nog niet duidelijk of het om een of meerdere daders gaat. Dat meldt de politie.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.