Volledig scherm
De Mannen van Naam (vlnr): Ad Grooten, Wilbert van Duinhoven en Ton Smulders. © Nol Havens

Drie oud-paters van Moeskroen duiken weer op in Hilvarenbeek, hun bron van inspiratie

HILVARENBEEK - De Veulpoepers waren hun lichtend voorbeeld. Op Elastiek traden ze met Pater Moeskroen zeven keer op. En twee jaar terug stonden de drie als Mannen van Naam al eens in Elckerlijc, samen met Sylvia Houtzager van Flairck.

Voor Ton Smulders, Ad Grooten en Wilbert van Duinhoven moet het volgend optreden in Hilvarenbeek dan ook als een thuiswedstrijd voelen. 

Op zaterdag 8 februari brengt het drietal in Elckerlijc een muzikaal theaterprogramma rond  het verhaal van de Duivelsbrug. 

Een oude sage

Ze presenteren het als ‘een oude sage en een romantische vertelling over een onmogelijke liefde', gekruid met hilariteit en melancholie. Regisseur Dick Hauser tekent daar ook voor. 

Het is 35 jaar geleden dat Pater Moeskroen het licht zag. Ze hadden met 'Roodkapje’ snel een hit te pakken. De muzikale invloed van de RK Veulpoepers BV, folkformatie uit Hilvarenbeek, was evident, al bleven de paters ver verwijderd van het linkse actiewezen. 

Quote

Pater Moeskroen is altijd schatplich­tig aan de Veulpoe­pers geweest

Ad Grooten

 ,,De Veulpoepers waren een grote inspiratiebron voor ons", vertelt Ad Grooten uit Den Bosch. ,,Pater Moeskroen is altijd schatplichtig aan ze geweest. Ik vond het dan ook een grote eer dat ik enkele jaren geleden een paar keer heb mogen invallen bij de Poepers.”

Karel de Hond zelf

Zanger en gitarist Ton Smulders herinnert zich de optredens op Elastiek Muziek, in Hilvarenbeek. ,,We speelden er in 1989 voor het eerst. Het was Karel de Hond zelf die ons naar Hilvarenbeek haalde. In zijn prachtcafé De Gouden Carolus hebben we ook nog gespeeld.”

De mooiste herinnering heeft Smulders aan 1990. ,,We kwamen dat jaar rechtstreeks van de boot van Vlieland. De regen kwam met bakken naar beneden, we hadden een kater van hier tot Tokio. En we kwamen met z'n zevenen in een krappe bus in Hilvarenbeek aan.”

Quote

Kater weg, regen weg. En Hilvaren­beek zat in ons hart

Ton Smulders

,,Karel was optimistisch als altijd, het zou wel opklaren. Ik zie hem nog staan met zijn sigaar in de mond en bolhoed op. Met een houten kop klom ik het podium op. De zon brak door. En de hele Vrijthof, meer dan 15.000 man, ging volledig uit z’n dak op de klanken van ‘Hela Hola Tuthola’. Kater weg, regen weg. En Hilvarenbeek zat in ons hart.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.