Volledig scherm
Er moeten 120.000 boeken worden verhuisd, Mariet Heuts en Angelique de Kort beginnen alvast. Vanaf zaterdag is de bieb drie weken dicht. © Beeld Werkt

Drie weken dicht, 120.000 boeken om ‘even’ te verhuizen: bieb trekt in LocHal. ‘Het gebouw is overweldigend’

Vrij 30 nov: Na 26 jaar verlaat de Tilburgse bibliotheek het Koningsplein. Vanaf maandag worden alle boeken - 120.000 stuks - ingepakt en begint de tocht naar de LocHal in de Spoorzone. Een haast militaire operatie die drie weken duurt. Maar oh, wat kijken ze naar de nieuwe locatie uit. ‘Groot, immens, overweldigend’.

Bij de LocHal intrekken, dat doe je niet zomaar. Maandag begint het inpakken, vertellen Angélique de Kort, manager Tilburgse bibliotheken en Mariet Heuts, de projectleider van de verhuizing. Ploegen (ook de directie helpt mee) plukken de bieb leeg. In vierduizend bakken worden de boeken - plank na plank, gelabeld en al - naar de LocHal verplaatst. Drie weken rijden de vrachtwagens af en aan.

Er worden zo’n 120.000 boeken verhuisd. ,,En dan zijn er nog 30.000 boeken van deze vestiging uitgeleend. Dat is wel fijn ja.” Niet dat ze daar bij de leden op aandrongen. ,,Maar het werd wel eens gekscherend gezegd ‘neem mee, neem mee, dan hoeven wij ze niet in te pakken.’ Voor de lezers ook fijn om een voorraadje thuis te hebben, al kunnen ze bij de andere vestigingen terecht.”

Quote

Het is een totaal ander gebouw. Niet alleen qua vorm en indeling, het geeft ook een heel andere vibe af

Mariet Heuts en Angelique de Kort

LocHal lonkt

Volledig scherm
Het toekomstige WoordLab. © Mecanoo

Het worden drie intensieve weken, maar de LocHal lonkt. ‘Groot, immens, overweldigend’, beschrijven De Kort en Heuts de nieuwe locatie. ,,Het is een totaal ander gebouw. Niet alleen qua vorm en indeling, het geeft ook een heel andere vibe af. Het is alles wat we aan het Koningsplein hebben, maar dan met een enorme plus. Voor ons, maar ook voor de bezoeker. Echt een hele fijne plek, zo centraal in de stad. Je wandelt er zo vanuit het station binnen.”

Hoe je het moet zien? De bibliotheek komt zo’n beetje door de hele (reusachtige) LocHal heen te zitten, om Seats2Meet heen. Bij de ingang aan de spoorlijn-zijde loop je naar binnen. De bieb heeft vlak na de entree een eigen Stadscafé. ,,Tachtig zitplekken rond een blikvanger. Je kunt er ook lunchen, soms ‘s avonds iets eten. Een overbruggingsmaaltijd voor als er activiteiten zijn.”

De Kennismakerij krijgt ook een plek in de hal en op verschillende locaties zijn er labs (een Future, Tijd-, Food-, Game-, Digi- en WoordLab). Rond die thema’s worden collecties samengesteld en wordt er actief geprogrammeerd. ,,Bij het FutureLab leer je bijvoorbeeld over duurzaamheid in de stad, hoe je daar aan bij kunt dragen. Met informatie over hoeveel blauwe tuinen de stad telt of hoeveel energie er wordt weggegooid.”

Traantje wegpinken

Volledig scherm
De LocHal in het donker, binnen wordt er druk doorgewerkt. © Chris Oomes

De LocHal lijkt als bieblocatie een flink stuk groter dan het pand aan het Koningsplein, maar schijn bedriegt (vooral door het heel hoge plafond van de hal). ,,Het verschil valt echt wel mee. Hier aan het Koningsplein hebben we twee verdiepingen, de LocHal heeft vier lagen.”

Maar dat het straks anders oogt, is zeker. De bieb zetelde 26 jaar in het gebouw aan het Koningsplein. ,,Er is al een jaar of tien sprake van dat we hier weggaan, dus is er amper geïnvesteerd. Binnen is het hartstikke gedateerd. We hebben dit jaar de bibliotheek Wagnerplein verhuisd,  op de nieuwe locatie zie je hoe het anders kan. Dan raak je zo geïnspireerd en kom je weer hier en dan denk je ‘ah, het is hier toch wel een beetje oud’.

Toch wordt er wel een traantje weggepinkt, sommige mensen werken al 26 jaar in de vestiging aan het Koningsplein ,,Daar zit ook wel emotie bij. Ze hebben allemaal zin in de LocHal, maar nemen ook afscheid van een groot deel van hun werkend leven.”

De bieb is op 2 januari open in de LocHal, de officiële opening is op 24 januari. Op 25, 26 en 27 januari is er een groots opgezet feestelijk weekend van de hele LocHal. Tot ‘s avonds laat zijn er dan allerlei activiteiten. ,,In de weken die daar aan vooraf gaan zijn we eigenlijk aan het proefdraaien, voor ons wordt het ook heel erg wennen.” 

En ja, ook de zenuwen beginnen te komen. De twee lachen. ,,Net als bij een gewone verhuizing, maar dan ‘ietsje’ groter.”

Volledig scherm
LocHal, nieuwe bibliotheek Tilburg, impressie podiumtafels en trap beneden. © Mecanoo
  1. Twee overvallen op horecazaken binnen 10 minuten tijd in Tilburg, vermoedelijk schot gelost
    VIDEO

    Twee overvallen op horecaza­ken binnen 10 minuten tijd in Tilburg, vermoede­lijk schot gelost

    TILBURG - In Tilburg zijn vrijdagavond even voor 21.30 uur binnen 10 minuten tijd twee overvallen gepleegd op horecagelegenheden. Chinees afhaalrestaurant Ho-Ho aan het Pieter Postplein en een cafetaria De Vriendschap aan de Goirkestraat zijn overvallen. Aan het Pieter Postplein zou een keer in de lucht zijn geschoten. Het is nog niet duidelijk of het om een of meerdere daders gaat. Dat meldt de politie.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.