DIO aan het Rootven in Moergestel
Volledig scherm
DIO aan het Rootven in Moergestel © Google Streetview

Drogist is nog niet weg uit Moergestel, al staat DIO te koop

MOERGESTEL - De DIO staat in Moergestel te koop, maar daarmee is niet gezegd dat het dorp zonder drogist komt te zitten.

,,We zijn op zoek naar een ondernemer die de winkel over wil nemen", zegt Sylvia van Orden, woordvoerster van de Nederlandse Drogisterij Service. 

Dat moederbedrijf werkt vooral met franchisenemers ofwel zelfstandige ondernemers die hun eigen winkel drijven onder de vlag van een keten. In Moergestel is de de DIO echter van NDS zelf.

Dat is volop bezig om DIO-winkels in den lande om te bouwen naar de DA-formule. Zodra zich een ondernemer voor Moergestel meldt, zal DIO dus ook in DA veranderen.   

Drie generaties Kemps

Alleen de winkel staat te koop. Het onroerend goed is nog altijd eigendom van Chris Kemps, die samen met zijn vrouw in 2010 afscheid nam van de drogisterij. Daarmee kwam een eind aan het tijdperk van drie generaties Kemps in de winkel (zie archiefartikel hieronder).

Sluiting van de winkel is niet ophanden, zegt Van Orden, zolang het huurcontract duurt. ,,Maar het staat de eigenaar natuurlijk vrij om daarna een andere bestemming voor zijn pand te zoeken.” 

Eindstreep voor drogist Kemps

door Mariken van Kuppeveld

Brabants Dagblad, 28 juli 2010

 ,,We gaan nog niet direct op vakantie, hoor. Eerst even kijken hoe het loopt met de nieuwe winkel, want je geeft toch een kind weg”, aldus Corrie Kemps. Zaterdag trekken zij en haar man Chris voor het laatst de deur van hun drogisterij aan het Rootven in Moergestel achter zich dicht. Zij doen hun zaak per 1 augustus over aan Dio-drogisterijen.

Met de derde generatie Kemps komt er een einde aan een tijdperk: de kinderen nemen de zaak niet over. Vanaf 1926 is het pand in handen van de familie. Opa had er een schildersbedrijf en oma begon in ‘een enkele kast’ een drogisterij. 

Groot opschrijfboek

In 1955 nam de moeder van Chris het stokje over. Zij hanteerde een groot opschrijfboek. Chris sprint naar boven en komt rap terug met een stoffig kasboek. “Niemand rekende af in die tijd. Pas als er geld was, kwam men de rekening betalen.” 

Chris en Corrie Kemps sloten in 2010 de deuren van hun drogisterij in Moergestel: het slotakkoord van drie generaties.
Volledig scherm
Chris en Corrie Kemps sloten in 2010 de deuren van hun drogisterij in Moergestel: het slotakkoord van drie generaties. © joris buijs / pve

Zelf staat hij sinds zijn achttiende in de winkel. Tussen de middag studeerde hij met zijn tante op kruiden. Door de jaren heen is hij blijven studeren en ook in de toekomst wil hij nascholing doen. “Ik ben drogist in hart en nieren en anders vervalt mijn bevoegdheid.” Op zijn 53e is hij ‘eigenlijk nog te jong om achter de geraniums te gaan zitten’.”

Het aanbod kwam eigenlijk een jaar of vijf à zes te vroeg”, legt Chris uit. ,,Maar je weet niet wat de toekomst nog brengt.”

Tante Jeanne

De nodige ondersteuning kregen ze van ‘de twee tantes’. Tante Jeanne (inmiddels 79 jaar) komt iedere donderdag trouw artikelen prijzen. Nog iedere ochtend worden Chris en Corrie door tante Cristien voorzien van een kopje thee en een krantje en ook de boodschappen worden door laatstgenoemde gehaald.

Natuurlijk gaan ze de klanten missen: ,,Je weet vaak precies wat ze komen halen. Er zijn er zelfs die zonder iets te zeggen 2,60 euro op de toonbank leggen en dan begrijp je meteen dat ze paracetamol moeten hebben.”

100 kilo

Ze maakten heel wat mee. Chris lacht: ,,Er was eens een vrouw in de winkel van zo’n 100 kilo. We verdachten haar ervan dat ze iets had gestolen. Toen we haar daarop aanspraken, trok ze zomaar haar T-shirt omhoog. Ze had er niets onder aan.” 

Ernstiger: ,,Een man bleef maar hoestdrank halen en dat viel zó op dat we hem aanraadden om eens naar de dokter te gaan: hij bleek longkanker te hebben.”

Zaterdag, de laatste dag, is de drogisterij normaal geopend, maar is er voor klanten gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje afscheid te nemen van een tijdperk.

 1. Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtakker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemdheid
  PREMIUM

  Edwin Janssens (81) uit Biest-Houtak­ker ontwaakte in Chili uit coma en werd zo nationale beroemd­heid

  BIEST-HOUTAKKER/TILBURG - Besmet raken met het coronavirus aan de ­andere kant van de oceaan, op een smalle, harde brancard in een privévliegtuig terugkeren naar huis en in Chili uitgroeien tot een nationale bekendheid. Het overkwam de 81-jarige Edwin Janssens uit Biest-Houtakker, maar heel veel weet hij er zelf niet meer van. Twintig dagen lag hij in coma. ,,Het voelde alsof ik een halfuur lag te pitten.”
 2. Koeienkwestie in Riel weer voor de rechter: ‘Had het college van Goirle geen sorry kunnen zeggen?’

  Koeienkwes­tie in Riel weer voor de rechter: ‘Had het college van Goirle geen sorry kunnen zeggen?’

  BREDA/GOIRLE - De uitspraak van de bestuursrechter in 2017 over het houden van koeien aan de Oude Tilburgsebaan in Riel is toen verkeerd geïnterpreteerd door het college van B en W van Goirle. Dat concludeerde de bestuursrechter in Breda vrijdag. ,,Dat betekent dat de heer Kosten twee jaar heeft moeten wachten voordat zijn klacht werd opgelost. Had het college niet een gebaar kunnen maken? Al is het maar een sorry", zo vroeg rechter mr. Kok zich vrijdag af.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.