Volledig scherm
Koste wat het kost de Tilburg Ten Miles uitlopen, die ambitie zorgt bij de amateurlopers nogal eens voor blessures. Al geldt dit niet voor een prof als Choukoud (foto) natuurlijk. © Pim Dikkers

Drukte bij de fysio door Ten Miles-lopers

TILBURG - Fysiotherapie-praktijken in de stad hebben het deze weken extra druk. Reden: het populaire hardloopevenement de Tilburg Ten Miles. Want wie aan de start verschijnt, heeft zich een belangrijk doel gesteld, zegt Dave Kuppers van Fysio Binnenstad.

 ,,Die lopers willen de wedstrijd koste wat het kost uitlopen. We krijgen mensen die zeggen: lap me op, zodat het gaat lukken." Maar ook na afloop van de Ten Miles, zegt hij, zorgen diezelfde loopambities voor extra werk. ,,Je familie en vrienden staan aan de kant, de Korte Heuvel wil je sowieso halen. Blijven doorlopen, al voelt je knie niet goed. Toch die laatste kilometers eruit persen." Met als gevolg een blessure.

Meest voorkomende blessures: knie, achillespees, scheenbeen, heup en lage rug. ,,Klachten die opspelen als je te snel wilt opbouwen", zegt Kuppers, die zondag zelf ook aan de start van de Ten Miles verschijnt.

Klachten die te voorkomen zijn door goed te trainen, benadrukken de fysiotherapeuten. Dat betekent, zegt Victor Nuijten van fysiotherapiepraktijk Nuijten en Donkers, op tijd beginnen en frequent blijven lopen. ,,Bouw het rustig op. Dat is het grote voordeel van een loopschema. Hou je daaraan. De Ten Miles is net na de zomer en vaak verzuimen mensen in de vakantie hun schema vol te houden."

Dat er slecht getrainde mensen meelopen is bekend, zegt TTM-directeur Henk van Doremalen. ,,Maar ik kan niet zeggen: jij mag niet meedoen. Ik vind het de eigen verantwoordelijk van de loper. Zorg dat je een beetje goed voorbereid bent en begin er anders niet aan." Hij benadrukt dat het loopevenement samen het GHOR (geneeskundige hulpverlening) en EHBO medisch heel goed wordt voorbereid.

Dit jaar lopen er meer tempomakers mee als voorgaande edities. Ervaren lopers, herkenbaar aan shirt en een ballon waarop het finish-tijdstip (van 1.10 uur tot 1.50 uur) staat. ,,Blijf daarbij, dan kom je aardig in de buurt van de tijd die je wilt lopen", adviseert Van Doremalen.

De Ladies Run (10 kilometer) en Ten Miles worden zondag gelopen. Vrijdagavond begint het evenement om 19 uur met de Spoorzone Run, een fun-loop over 5 kilometer.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.