De gemeente Goirle biedt op het Kloosterplein de mogelijkheid tot het inrichten van een terras.
Volledig scherm
De gemeente Goirle biedt op het Kloosterplein de mogelijkheid tot het inrichten van een terras. © Willem De Volder

Een terras op het Kloosterplein? Van Goirle mag het


Een terras dat verder dan gebruikelijk 'uitwaaiert' of zelfs zitjes op het Kloosterplein? De gemeente Goirle biedt verruimde horeca-mogelijkheden.

,,Ik wil wel gebruikmaken van de mogelijkheid een terras in te richten op het Kloosterplein maar waar haal ik het personeel vandaan.” Bart van Huijgevoort van Restaurant Renzo ziet wel kansen naast zijn pand maar koppelt er meteen een probleem aan. 

Enkele zitjes

De eigenaren van de tegenover Renzo gelegen horecazaken Flanders en Mozes hebben vooralsnog geen plannen om van het Kloosterplein gebruik te maken. "Als ik voor onze zaak, aan de andere zijde van het huidige terrasscherm, enkele zitjes kan maken, ben ik tevreden. Met de, door de gemeente aangeboden gedeeltelijke wegafsluiting is dat ook veilig", zegt René Schellekens van Eetkaffee Mozes. Hij sprak met zijn buurman Gijs Smarius van Flanders over de mogelijkheid 'Kloosterplein'. ,,We benutten die kans vooralsnog niet.”

"Aanvragen tot verruiming zijn er nog niet", zegt Johan Swaans, verantwoordelijk wethouder in Goirle. Met oog voor de omgeving wil de gemeente horecaondernemers ruimte geven om terrassen te openen waar iedereen 1,5 meter afstand kan houden. Om dit goed te regelen, kunnen ondernemers een tijdelijke wijziging van hun exploitatievergunning aanvragen. 

Rekening houden

,,Ze moeten hierover onderling afspraken maken en met omwonenden overleggen. Ook rekening houden met winkeliers en (winkelend) publiek, is een vereiste. We hebben te maken met een bijzondere situatie waarin we elkaar tegemoet moeten komen maar wel oog houden voor ieders belang. Denk ook aan de weekmarkt en de standplaatsen op vrijdag op het Kloosterplein”, zegt de wethouder.

De gemeente behandelt de aanvragen snel en brengt geen leges in rekening. Ze is tevens bereid om, als daaraan uit veiligheidsoogpunt behoefte is, het deel van de Tilburgseweg voor de horecabedrijven Renzo, Flanders en Mozes af te sluiten. Randactiviteiten, overkappingen, muziek en buitenbars staat de gemeente Goirle niet toe. De tijdelijke vergunning wordt afgegeven tot 31 december 2020 met een mogelijkheid tot verlenging zolang de 1,5 meter richtlijn van kracht is.

  1. Geen cel maar taakstraf voor dodelijk ongeluk met jongen (14) uit Tilburg, bestuurder reed door rood licht
    PREMIUM

    Geen cel maar taakstraf voor dodelijk ongeluk met jongen (14) uit Tilburg, bestuurder reed door rood licht

    TILBURG - Een 24-jarige Tilburger hoeft van de rechtbank in Breda niet de gevangenis in nadat hij een op 25 juli 2018 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de Ringbaan-Zuid op de kruising bij het Willem II Stadion in Tilburg. Het doodrijden van de 14-jarige knul was wel zijn schuld, maar de rechtbank volstond met de maximale taakstraf van 240 uur en een rijverbod van een jaar.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.