Volledig scherm
De laatste vlucht van de beuk bij de Norbertijnenpoort. © Jan van Eijndhoven

Een van de mooiste bomen van Tilburg gekapt: moest dat nou?

Woe 4 dec: Bomen verwijderen in Tilburg. Het is vooral de laatste jaren - want er is nogal wat gekapt - een teer punt. De monumentale beuk bij de Norbertijnenpoort, één van de mooiste bomen van de stad, werd deze week weggehaald. Hamvraag: moest dat nou? 

Volledig scherm
De monumentale beuk. Een paar jaar geleden kreeg 'ie nog een medaille rond de stam. De beuk stond op nummer acht in de lijst 'mooiste bomen van de stad' © Gemeente Tilburg

Dat laatste betwijfelt bioloog Gert Brunink namelijk, terwijl het voor de gemeente Tilburg klip en klaar is. ,,De boom was zwaar aangetast door de reuzenzwam”, laat een gemeentewoordvoerder weten. De zwam verzwakt de beuk, daardoor zouden takken kunnen afbreken of de boom omvallen. ,,Iets verderop ligt een speeltuintje voor kinderen, vandaar de beslissing.”

Er komt zo snel mogelijk een grote, rode beuk voor terug, klinkt het.

Bioloog Brunink vindt dat er te snel en te rigoureus is ingegrepen. ,,Zeker, de beuk was aangetast door de reuzenzwam, maar in het Wilhelminapark had je vijftien jaar geleden een vergelijkbaar geval. Die boom zat onder de reuzenzwammen en heeft dat overwonnen. Daar zit nu nog maar op drie plekken reuzenzwam.”

Volledig scherm
De boom is aangetast door de reuzenzwam. Volgens Brunink had de beuk dat kunnen overleven. © Gemeente Tilburg

Volgens Brunink hadden de dode takken in de boom, dat waren er een paar, gesnoeid kunnen worden. ,,Deze beuk had nog best een kans gemaakt.”

‘Beuk was echt stervende’, maar....

Volledig scherm
Het einde van de monumentale beuk bij de Norbertijnenpoort. © Gert Brunink

Goed, Brunink en de gemeente staan tegenover elkaar. Schakelen we een hulplijn in. Of ‘ie weg moest? 

,,Moeten is een groot woord”, zegt Bram van Beurden, voorzitter van Stichting Stadsbomen Tilburg. ,,Al was dit geen twijfelgeval, deze beuk was echt stervende.” Waarom Van Beurden dan toch weifelt? ,,De stam had best kunnen blijven staan, dat was een schitterende biotoop geweest voor paddenstoelen, insecten en vogels.”

Van Beurden hing een paar jaar geleden nog een medaille om de stam. De boom was achtste geworden in de verkiezing van ‘mooiste boom van Tilburg’. ,,Meer dan twee eeuwen oud, het is zonde voor de stad.”

De voorzitter waarschuwt alvast dat, zijns inziens, deze beuk een voorbode is van de toekomst. Ook daarom had de stam kunnen blijven staan. ,,Om de boom te zien sterven, dat hoort bij het leven. Het zijn geen lantaarnpalen die je zomaar neerzet of weghaalt. Deze beuken zijn tekenend voor Tilburg, maar ik ben bang dat er heel veel de stad gaan ‘verlaten’. De tol van klimaatverandering.”

Quote

Deze beuken zijn tekenend voor Tilburg, maar ik ben bang dat er heel veel de stad gaan ‘verlaten’

Bram van Beurden
  1. Wandelexcursie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    Wandelex­cur­sie in duinen: ‘75 jaar vrede, maar de bomkraters zijn nog altijd te zien’

    KAATSHEUVEL - Het mag dan 75 jaar vrede zijn, in de Loonse en Drunense Duinen is nog altijd veel oorlogsverleden zichtbaar, zegt natuurgids Peter van der Velden. Zondag verzorgt hij, samen met andere andere gidsen van IVN de Langstraat de Waertman, een excursie vanaf de Roestelberg in Kaatsheuvel naar Westloon. ,,Een amateur historicus gaat mee om te vertellen wat er zich in dit gebied zoal heeft afgespeeld.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.