Volledig scherm
PREMIUM
Bijeenkomst foto met o.a. Ingrid Boef en Ralf Embrechts © Sabine Doevendans

Eerste resultaat Vertrouwensexperiment bijstand Tilburg: vertrouwen zorgt voor gezondheid en geluk

TILBURG - Minder regels en meer vrijheid in de bijstand. Dat is de gedachte achter het Tilburgs Vertrouwensexperiment, een onderzoek naar het verbeteren van de strenge en onpersoonlijke Participatiewet. Wat gebeurt er als je mensen in de bijstand de ruimte en het vertrouwen geeft om hun eigen leven in te richten?

Dan kunnen er zomaar mooie dingen gebeuren, bleek gisteren tijdens een bijeenkomst in het Peerke Donderspaviljoen in Tilburg. Zo stelt onderzoeker Professor Ruud Muffels van Tilburg University dat deze aanpak mensen motiveert om over te gaan tot actie. ,,We nemen vaak aan dat we voor ‘vergeten mensen’, die diep in de problemen zitten, niets meer kunnen betekenen. Wat blijkt is dat juist zij behoefte hebben aan extra aandacht en begeleiding.” Een aansprekend resultaat is dat maar liefst de helft van de achthonderd deelnemende Tilburgers een stapje naar boven heeft weten te zetten. Een misschien wel belangrijkere tussentijds uitkomst is de zichtbare groei in het zelfvertrouwen en welzijn van de Tilburgers. ,,Ook dat is winst”, vindt Muffels. De Tilburgse deelneemster Ingrid Boef beaamt: ,,Van medicatie of huisartsbezoekjes is nog maar zelden sprake. Ik voel me sinds jaren weer echt gelukkig.”

  1. Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    TILBURG/BEGUR - De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof leidde maandag tot hevige protesten in Spanje. Betogers hebben de wegen naar het Internationale vliegveld El Prat in Barcelona platgelegd en inmiddels zijn duizenden betogers onderweg naar het het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez om hetzelfde te doen. Boy Hulsteijn wilde na een reünie met zijn Brabantse familie aan de Costa Brava maandagavond terug naar Amsterdam, maar dit werd hem onmogelijk gemaakt. ,,We dachten dat het wel mee zou vallen, maar de hele pleuris is ontketend.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.