Volledig scherm
Het kruispunt komt op een verhoogd plateau te liggen, de bochten worden ruimer en de groenstroken breder. © Jan van Eijndhoven

Eind aan ‘gevaarlijke kruising’: Wethouder Baggermanlaan onder het mes

Vrij 5 juli: Nooit gebeurde er een ongeluk met fatale afloop, toch wordt de kruising van de Fatimastraat met de Wethouder Baggermanlaan al jarenlang als gevaarlijk beschouwd. Door omwonenden en kinderen uit de buurt. Deze dagen gaat de kruising op de schop. 

Het kruispunt komt op een verhoogd plateau te liggen, de bochten worden ruimer en de groenstroken breder. Ook het transformatorhuisje dat het zicht blokkeerde verdwijnt. Met die ingrepen moet de kruising van de Wethouder Baggermanlaan met de Fatimastraat, bij de AaBe Fabriek, veiliger worden. 

Door omwonenden wordt er al jaren over de situatie geklaagd, de PvdA stelde er vragen over. Ruim anderhalf jaar geleden deden kinderen uit de buurt nog een oproep aan de gemeente om verkeerslichten te plaatsen.

Volledig scherm
Remi van de Hoven (links) pleit met een groep vrienden voor maatregelen op de onveilige kruising achter hem. Vierde van links Billie Kocx, schuin achter haar haar zus Daantje, helemaal rechts Maré Bernabela. © Beeld Werkt

Beter opvallen

De buren van het kruispunt zagen hoe het soms meerdere keren in de maand misging, maar meestal bleef het bij blikschade. Het ernstigste ongeluk ligt alweer zeven jaar in het verleden. Toen werd een 43-jarige man in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Op de kruising botste de bromfietser tegen de zijkant van een auto.

Met de aanpassingen moet volgens de gemeente het kruispunt beter opvallen, waardoor de snelheid omlaag gaat. Andere aanpassingen zijn niet mogelijk omdat er niet voldoende ruimte is door al bestaande bebouwing en perceelgrenzen, het een busroute is én er waardevolle bomen staan. 

Tot en met 7 juli is de Fatimastraat aan de kant van AaBe dicht voor werkzaamheden aan de straat en het verwijderen van het trafohuisje. Op 8 juli wordt de kruising afgesloten voor de aanleg van het plateau. Van 9 tot en met 17 juli zijn de straten aan weerzijden van de Baggermanlaan dicht vanwege bestratingswerkzaamheden. Verkeer wordt omgeleid. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.