Volledig scherm
Drugslab in een woonwijk in Rijen aangetroffen. © MaRicMedia/Tom van der Put

Eis twee keer vijf jaar cel tegen Rijenaar met enorm drugslab

RIJEN/BREDA - De officier van justitie wil dat de 38-jarige Rijenaar Freddy T. in totaal tien jaar de cel in gaat. Hij stond dinsdag samen met zijn vader Evert T. (68) terecht in de rechtbank in Breda, omdat hij vorig jaar betrokken zou zijn bij een enorm drugslab in Rijen. Tegen vader is 106 dagen gevangenisstraf geëist. 

T. zou vijf jaar moeten zitten vanwege het drugslab. Daarnaast wil de officier van justitie dat hij nog vijf jaar zit vanwege een voorwaardelijke straf waarvan de proeftijd nog liep.

Vorig jaar december werd een groot drugslab ontdekt in een bedrijfspand aan de Vincent van Goghstraat in Rijen. Er werden duizenden liters chemische grondstoffen gevonden. Die stoffen werden omgezet in amfetamine. Ook lagen er vuurwapens.

Afgeperst

Volgens Freddy T. was het drugslab niet van hem of zijn vader. Hij werd naar eigen zeggen afgeperst door twee mannen. Het zou begonnen zijn met een vat aceton die even op zijn terrein moest staan, maar uiteindelijk namen de mannen een deel van zijn bedrijf over. Zij zorgden ervoor dat zijn autobedrijf in een drugslab veranderde.

Quote

Ze hebben me bedreigd. Als ik naar de politie ging, zouden ze mijn familie doodschie­ten

Freddy T. , verdachte

,,Ik zat gelijk aan ze vast’’, vertelde hij. ,,Ze hebben me bedreigd. Als ik naar de politie ging, zouden ze mijn familie doodschieten.’’ Wie de mannen zijn die hem bedreigden, wil Freddy T. niet zeggen. Ook zijn vader beweert van niks te weten. ,,Ik heb nooit wat gezien of geroken.’’

Maismoord

De officier eiste vijf jaar gevangenisstraf tegen Freddy T. Maar daar komen, als het aan de officier ligt, de 1947 dagen die hij nog moest uitzitten voor de zogenoemde maismoord in Chaam uit 2006 bij.

Hij werd in 2009 tot zestien jaar cel veroordeeld. Hij zat sinds 2006 vast en kwam in mei 2017 vrij, toen hij tweederde van die straf had uitgezeten. De Rijenaar was verantwoordelijk voor de dood van de Vlaamse Marita Schoenmakers (51) uit Turnhout.

Op een video die de politie verspreidde was te zien dat de ruimtes boordevol stonden met ketels en vaten vol chemische vloeistoffen, die werden gebruikt bij de productie van synthetische drugs:

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.