Volledig scherm
Marlous en Ruud in de nieuwe, tijdelijke zaak. Zaterdag operationeel. © Beeld Werkt

Emmapassage bijna leeg: ANWB naar Roy Donders-pand, Gianotten negen maanden in een popup

Do 28 feb: Operatie Emmapassage is in volle gang. Bijna alle winkels zijn leeg, de ANWB verhuist zaterdag naar het voormalige pand van Roy Donders aan het Pieter Vreedeplein, terwijl ze bij boekhandel Gianotten Mutsaers bezig zijn met overhuizen. Naar de overzijde van de Emmapassage, voor negen maanden.

,,Ja het is een flinke klus, maar we pakken het vrolijk aan, we weten hoe ontzettend mooi het straks gaat worden.” Marlous en Ruud Mutsaers - moeder en zoon - lopen op woensdagmorgen met een plattegrond door de winkel. Alles moet naar de overzijde, naar schatting 20.000 boeken. ,,En dan zitten er ook nog 8.000 in de boekenbar. De bar moeten we maar voorzichtig in stukken zagen en daar weer in elkaar zetten.”

De achterste helft van Gianotten oogt al leeg, in het nieuwe tijdelijke pand aan de overzijde staan de eerste kasten met boeken opgesteld. De overhuizing begon vorige week dinsdag en duurt tot zaterdag. Vrijdag is de boekhandel een dagje dicht. Marlous: ,,En dan zijn we nog tot vijftien maart bezig om de winkel te verfraaien.” Het binnenste van de popup-store werd door het Tilburgse bureau Beers|Brickworks ontworpen.

Volledig scherm
Eerste impressie van het nieuwe, hogere front van Gianotten Mutsaers aan de toekomstige Emmastraat. © Wereldhave

Daarheen en weer terug

Quote

Al die veranderin­gen lijken lang te duren, maar het kan straks ineens snel gaan

Marlous Mutsaers

Na negen maanden wordt alles weer terug naar de oorspronkelijke locatie verhuisd. Die verandert onherkenbaar. De overdekte Emmapassage verliest zijn kap, wordt de Emmastraat en via de nieuwe Frederikstraat sluit die straks aan op de Heuvelstraat. Gianotten krijgt er twee ingangen, een nieuwe indeling en een terras. ,,Heel fijn. Met om de hoek een groen pleintje. Al die veranderingen lijken lang te duren, maar het kan straks ineens snel gaan.”

De twee worden er deze dagen ook door klanten vaak aan herinnerd: dat de stad Gianotten bijna kwijt was geraakt. Marlous en Ruud wisten de boekhandel te redden na het faillissement van Polare. ,,In maart is dat vijf jaar geleden”, zegt Marlous. En ja, ze verbaast zich nog wel eens over waar ze nu staan, welke mooie ontwikkelingen er om de hoek liggen. Ruud glimlacht: ,,En dat we zelf mogen bepalen hoe we alles inrichten.”

De ANWB-winkel in de Emmapassage sluit zaterdag de deuren en gaat op 11 maart aan het Vreedeplein open. ‘De ANWB hoopt te zijner tijd weer in de Emmapassage terug te keren.’

Volledig scherm
Impressie van het nieuwe zuidelijke deel van de Frederikstraat, met voorin het Hendrikhof waar links op de hoek boekhandel Gianotten Mutsaers een plekje krijgt. © Valode & Pistre

Volg het BD op Instagram
De mooiste foto’s en leukste video’s uit Brabant in jouw tijdlijn. Volg ons op Instagram en zie ons laatste nieuws tussen jouw verhalen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (36%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (31%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1594 stemmen