De Esbeekse delegatie in Witteveen.
Volledig scherm
De Esbeekse delegatie in Witteveen. © Dorpscoöperatie Esbeek

Esbeek wint Dorpsvernieuwingsprijs en gaat Europa in

ESBEEK - De Dorpsvernieuwingsprijs 2019 is gewonnen door Esbeek. Het dorp wint daarmee een bedrag van 2.500 euro én mag volgend jaar deelnemen aan de Europese Dorpsvernieuwingsprijs in Oostenrijk. Piet Verhoeven van de dorpscoöperatie: ,,Dit geeft ons weer nieuwe inspiratie en energie.”

De Esbeekse delegatie juicht als Esbeek als winnaar wordt uitgeroepen.
Volledig scherm
De Esbeekse delegatie juicht als Esbeek als winnaar wordt uitgeroepen. © Jan van de Wouw

De Dorpsvernieuwingsprijs wordt elke twee jaar georganiseerd door de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK). De prijs wordt toegekend aan dorpen die werken aan het realiseren van eigen voorzieningen op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid. Tijdens de finale in het Drentse plaatsje Witteveen was vol lof over de aanpak van Esbeek, waarin een visie voor de lange termijn samengaat met resultaten op de korte termijn.

Ook de manier waarop Esbeek de talenten van oude en nieuwe inwoners inzet om projecten te realiseren was een reden voor de jury om Esbeek tot winnaar uit te roepen. Naast Esbeek waren ook de dorpen Ansen (Drenthe), Den Andel (Groningen) en Wellerlooi (Limburg) genomineerd.

Nieuwe energie

Piet Verhoeven, voorzitter van de dorpscoöperatie: ,,Wij geloven dat je als dorp samen mooie dingen kunt doen. Deze prijs is weer een bevestiging dat we goed bezig zijn en een geweldige beloning voor het dorp. Het geeft ook nieuwe energie en dat is belangrijk, want je moet iedereen enthousiast houden.”

Wat Esbeek gaat doen met het gewonnen bedrag is nog niet helemaal zeker, maar een deel ervan wordt besteed aan de campagne voor de Europese Dorpsvernieuwingsprijs van volgend jaar. Dat belooft wat, want ook zonder dat budget kwam Esbeek deze week al met een mooi filmpje. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.