Paul Kappé op rechts (in het wit) en Danny Kovacevic in pak.
Volledig scherm
Paul Kappé op rechts (in het wit) en Danny Kovacevic in pak. © Beeld Werkt

Euforie bij kersvers sterrestaurant Monarh: ‘Ik dacht vanmorgen dat ik een hartaanval kreeg’

Ma 17 dec: ,,We hebben geschiedenis geschreven.” Chefkok Paul Kappé van Monarh zegt het wel, maar de 33-jarige kijkt nog alsof ‘ie het ook niet helemaal kan geloven. Dan ben je opeens de chefkok die Tilburg naar een Michelinster kookte.  Voor het eerst ooit. 

Op maandagmiddag heerst er euforie in het restaurant in het voormalige Rooi Harten-klooster aan de Bredaseweg. Tilburg heeft een ster. Of beter: Monarh heeft sinds maandagochtend een Michelinster. 

Quote

Toch besef je het nog niet helemaal

Danny Kovacevic

,,Bij de bekendmaking in Amsterdam vanmorgen ging mijn stropdas zo op mijn borst op en neer”, zegt Monarh-eigenaar Danny Kovacevic (27). ,,Ik zei tegen Paul ‘ik denk dat ik een hartaanval krijg’.”

Dat eerst ‘Tilburg’ in slowmotion op het scherm verscheen en daarna - voor zijn gevoel pas tergend laat - Monarh hielp daar niet echt bij. ,,Tranen in mijn ogen. Alle vermeldingen in de gidsen zijn natuurlijk leuk, maar het is de Michelingids die voor ons echt telt.” Kappé: ,,Dit overkomt je. Je hoopt het natuurlijk wel. Dat ze zien dat je je best doet voor de gasten en dat die inzet wordt beloond.”

De twee zijn nog een beetje beduusd. Om ze heen is het feest in volle gang, wordt er gezongen. ,,Toch dringt het nog niet helemaal door.”

Sprong voorwaarts

Quote

Van dat minderwaar­dig­heids­com­plex moeten we af, we zijn zo goed bezig hier op culinair gebied. Aan alle kanten

Ralp Kappé

Het is een mooi moment voor een stad die de afgelopen jaren de culinaire sprong voorwaarts maakte. Gerenommeerde restaurants als Kok Verhoeven, Auberge du Bonheur, Taste! en het inmiddels gesloten L‘Olivo waren er wel, maar lang ontbrak het aan nieuwkomers. In 2010 werden door de Atlas voor Gemeenten de 50 grootste gemeenten nog met elkaar vergeleken. Tilburg stond op de 42e plaats (Breda op 15, Den Bosch op 17 en Eindhoven op 10). 

En opeens waren daar De Houtloods en Monarh, die laatste eind 2014. Monarh had van meet af aan de ambitie om in de top mee te spelen. De sfeer is er niet deftig, maar stijlvol. En in de keuken wordt er geëxperimenteerd. Zo worden amuses - kleine gerechten - op een supergeleider gezet die na een behandeling met stikstof boven een sterke magneet beginnen te zweven. 

Gezeik stopt

Sommelier Ralph Kappé - de broer van Paul - laat een sms‘je zien. Van een bevriende restauranteigenaar. ‘Nu stopt het gezeik eindelijk’, staat er. ,,Sommige mensen zeggen nog dat we een arbeidersstad zijn, dat je in Tilburg niet voor sterren kunt koken. Maar van dat minderwaardigheidscomplex moeten we af, we zijn zo goed bezig hier op culinair gebied. Aan alle kanten.”

Nu zal het wel duurder worden, klinkt het op social media. ,,Nee, we blijven hetzelfde doen”, zegt Paul. Ralph: ,,Maar om die eerste ster te behouden, kook je voor een tweede.”

Over aandacht zullen ze de komende tijd in ieder geval zeker niet te klagen te hebben. Danny: ,,De telefoon en mail zijn ontploft. Het is onwerkelijk.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.