Volledig scherm
Eerste opzet van de woontoren, bezien vanuit de hoek van Westpoint. © Roozen van Hoppe

Even schrikken van woontorenplan in Tilburgs Spoorpark

TILBURG - In de Van Beurdenhoek van het Spoorpark in Tilburg komt mogelijk een woontoren van 70 meter: tweemaal zo hoog als het eigenlijke plan, de helft van Westpoint. Dat is schrikken voor omwonenden, maar per se afwijzend zijn ze niet. 

Plots ligt er een alternatief plan op tafel voor de woontoren in de gribushoek van het Spoorpark in wording. Een kleine 70 meter hoog zou die worden.  Het 70-tal appartementen wordt fiftyfifty voor jonge starters (sociale woningbouw) en senioren (middeldure huur). ,,De urban variant van Koningsoord”, zegt Hendrik Roozen. 

De ontwikkelaar uit Haghorst, grondlegger van woonlandschap de Leyhoeve, realiseerde in Berkel-Enschot met Koningsoord ook ‘een kloostergemeenschap 2.0'. Jonge bewoners verlenen daar hand- en spandiensten aan oudere buren.  

Quote

Het is zeker nog geen gelopen race, het gaat alleen door als het gedragen wordt. Mensen reageerden kritisch, maar ook positief.

Hendrik Roozen, Ontwikkelaar

Eigenaar Pieter Zeeuwen van het voormalige Van Beurdenterrein ging in zee met Roozen. Die presenteerde de eerste opzet maandagavond tijdens een door Stichting Spoorpark belegde bijeenkomst met een veertigtal omwonenden van onder meer de flats aan de Hart van Brabantlaan. 

,,Het is een poging om er in der minne uit te komen", zegt Roozen.  ,,Het is zeker nog geen gelopen race, het gaat alleen door als het gedragen wordt. Mensen reageerden kritisch, maar ook positief.  De afspraak is dat we binnen enkele weken laten zien wat dit betekent voor het uitzicht vanuit hun keukens, voor de lichtinval en dergelijke.”  

Vast aan juridische posities, maar aansturen op compromis 

Pogingen van de gemeente en Zeeuwen om het eens te worden over aankoop van het terrein, zijn definitief zijn vastgelopen. Op papier staan beide partijen lijnrecht  tegenover elkaar. De gemeenteraad keurde maandagavond het bestemmingsplan goed waarin een half zo hoog en iets ranker (sociaal) woontorentje is opgenomen. Zeeuwen kondigde al aan daartegen te procederen, hij houdt vast aan zijn aanvraag om ter plekke een tankstation te bouwen. 

Volledig scherm
De geplande woontoren (links) is ongeveer half zo hoog als Westpoint (rechts) en het dubbele van bestaande flats aan de Hart van Brabantlaan. © Roozen van Hoppe

Ondertussen sturen beide partijen aan op een compromis. Zeeuwen mikt op een woontoren die voor hem alsnog een acceptabele grondprijs opbrengt, de gemeente neemt ‘een positieve grondhouding aan’, zoals wethouder Berend de Vries (D66, Spoorzone) recent schreef aan de gemeenteraad. 

Vroeg of laat: een woontoren komt er toch

Stichting Spoorpark stelt zich neutraal op. ,,De toren is nu zo gepositioneerd dat de schaduwwerking in het park binnen die van Westpoint valt”, zegt Anita de Haas namens het bestuur. Wat telt is volgens haar vooral het oordeel van omwonenden. ,,Natuurlijk schrikken mensen hier even van, ja. Ze vragen zich af wat het betekent voor hun woongenot en vooral het zicht op het park. De huidige en toekomstige bewoners kijken in elk geval niet bij elkaar het woongedeelte in.”

Tegenover mogelijke nadelen staat het voordeel dat de gribushoek op redelijk korte termijn zou verdwijnen. Als het  op onteigening aankomt, kan dat immers nog gauw vijf jaar duren. De Haas: ,,Mensen stellen het op prijs dat ze kunnen meepraten. En eventueel kunnen we altijd terugvallen op het bestemmingsplan.” Want vroeg of laat: een toren komt er toch. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.