Volledig scherm
De themadag wordt op 26 januari gehouden in Den Heuvel in Alphen. © Google Streetview

Expeditie Tempelier, themadag over Alphense geschiedenis

ALPHEN - De door Landstad de Baronie ondersteunde plannen rondom de geschiedenis van de Tempeliers in Alphen waren in eerste instantie groots opgezet. Zo zou er een tentoonstelling, een reus, een tijdmachine, een monument en zelfs een opera over dit thema komen. Maar of dat allemaal doorgaat, is nog maar de vraag. 

Julia Ermens, voorzitter van Heemkundekring Carel de Roy uit Alphen: ,,Er zijn wat hobbels op de weg gekomen. Zo zijn we er niet uitgekomen met het Streekmuseum in Alphen om daar een tentoonstelling te organiseren. En daarnaast is één van de initiatiefnemers afgehaakt, waardoor we de plannen hebben moeten bijstellen." 

Het maken van een reus staat nog steeds op het wensenlijstje. Jan Kokx: ,,Na de startbijeenkomst in oktober zijn er voldoende positieve reacties om verder te gaan. De reus Hermanus is nu in de ontwerpfase." 

Themadag

Inmiddels zijn de plannen voor een themadag, ‘Expeditie Tempeliers’, wel rond: op zaterdag 26 januari zal onder die naam een themadag gehouden worden van 10.30 uur tot 16.00 uur in cultureel centrum Den Heuvel in Alphen. 

Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant, zal die dag als host verschillende gasten ontvangen in een panelgesprek. Jan Kokx: ,,Zo komen onder anderen Lambert van Nistelrooij en Walter Groenewegen als moderne Tempeliers en hetzelfde geldt voor  Arnoud-Jan Bijsterveldt, historicus bij de Universiteit van Tilburg, afgestudeerd op het thema Tempeliers.” 

Na de lunch is er in het middagprogramma onder meer ruimte voor een demonstratie zwaardvechten, een andere blik op de Tempeliers vanuit de moslimwereld en heemkundige en oud-Alphenaar Jan van Eijck. Het programma wordt muzikaal afgewisseld door de Alphense band Just for Fun.

 1. Tilburgse lookalike van James Corden zingt met Lamme Frans in carnavalsparodie Carpool Carnaoke
  video

  Tilburgse lookalike van James Corden zingt met Lamme Frans in carnavals­pa­ro­die Carpool Carnaoke

  TILBURG - Dit is dé Brabantse parodie op de populaire tv-serie Carpool Karaoke: Carpool Carnaoke! Vlak voor carnaval rijdt de Tilburger Thomas van Groningen (29), bekend van dj-duo Lanterfantje, met zijn favoriete carnavalszangers om hun hits mee te zingen. Wat het extra bijzonder maakt: de Tilburger lijkt sprekend op de presentator van de Britse Late Night Show met James Corden.
 2. Zorgaanbieder Blue-Care leverde minder zorg dan werd gedeclareerd, Tilburg en Goirle gaan half miljoen terugvorderen
  PREMIUM

  Zorgaanbie­der Blue-Care leverde minder zorg dan werd gedecla­reerd, Tilburg en Goirle gaan half miljoen terugvorde­ren

  TILBURG - Zorgaanbieder Blue-Care, een stichting voor begeleid wonen in Tilburg en Goirle, heeft jarenlang veel minder zorg aan cliënten geleverd dan er werd gedeclareerd. Cliënten kregen ook niet de begeleiding die zij volgens hun indicatie nodig hadden. Daarnaast was de administratie niet op orde. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeenten Tilburg en Goirle en de GGD.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.