De themadag wordt op 26 januari gehouden in Den Heuvel in Alphen.
Volledig scherm
De themadag wordt op 26 januari gehouden in Den Heuvel in Alphen. © Google Streetview

Expeditie Tempelier, themadag over Alphense geschiedenis

ALPHEN - De door Landstad de Baronie ondersteunde plannen rondom de geschiedenis van de Tempeliers in Alphen waren in eerste instantie groots opgezet. Zo zou er een tentoonstelling, een reus, een tijdmachine, een monument en zelfs een opera over dit thema komen. Maar of dat allemaal doorgaat, is nog maar de vraag. 

Julia Ermens, voorzitter van Heemkundekring Carel de Roy uit Alphen: ,,Er zijn wat hobbels op de weg gekomen. Zo zijn we er niet uitgekomen met het Streekmuseum in Alphen om daar een tentoonstelling te organiseren. En daarnaast is één van de initiatiefnemers afgehaakt, waardoor we de plannen hebben moeten bijstellen." 

Het maken van een reus staat nog steeds op het wensenlijstje. Jan Kokx: ,,Na de startbijeenkomst in oktober zijn er voldoende positieve reacties om verder te gaan. De reus Hermanus is nu in de ontwerpfase." 

Themadag

Inmiddels zijn de plannen voor een themadag, ‘Expeditie Tempeliers’, wel rond: op zaterdag 26 januari zal onder die naam een themadag gehouden worden van 10.30 uur tot 16.00 uur in cultureel centrum Den Heuvel in Alphen. 

Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant, zal die dag als host verschillende gasten ontvangen in een panelgesprek. Jan Kokx: ,,Zo komen onder anderen Lambert van Nistelrooij en Walter Groenewegen als moderne Tempeliers en hetzelfde geldt voor  Arnoud-Jan Bijsterveldt, historicus bij de Universiteit van Tilburg, afgestudeerd op het thema Tempeliers.” 

Na de lunch is er in het middagprogramma onder meer ruimte voor een demonstratie zwaardvechten, een andere blik op de Tempeliers vanuit de moslimwereld en heemkundige en oud-Alphenaar Jan van Eijck. Het programma wordt muzikaal afgewisseld door de Alphense band Just for Fun.

  1. Rouwautochauffeur Willem (65) stierf ‘in het harnas’ toen hij een overleden coronapatiënt ophaalde in Tilburg
    PREMIUM

    Rouwauto­chauf­feur Willem (65) stierf ‘in het harnas’ toen hij een overleden coronapa­tiënt ophaalde in Tilburg

    Rouwautochauffeur Willem de Groot (65) uit Maarssen stond met een collega in het Elizabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg om een overleden coronapatiënt terug naar Utrecht te brengen, toen hij zelf onwel werd. Een paar uur later overleed hij aan de gevolgen van een hartaanval. Volgens zijn werkgever stierf De Groot ‘in het harnas’. ,,Dit werk was zijn leven.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.