Volledig scherm
Column Frank van Pamelen © BD

Facts

Duizend mensen verwachten ze. Vanmiddag op het Pieter Vreedeplein. En die zullen er ook volgens de organisatoren ook wel zijn. Ook al komt nog niet de helft. Iedereen interpreteert cijfers in z’n eigen voordeel. Niemand die de facts checkt. 

Hoe dan ook: er is een manifestatie vóór een coalitie met de Lijst Smolders Tilburg, die door D66 politiek buitenspel is gezet. Dat had zo nooit mogen gebeuren. Vind ook ik nog steeds. Je gaat altijd in gesprek. En toch zeker met de grootste partij van de gemeente, met bijna 21 procent van de stemmen. Oftewel een kwart, volgens sommige sites.

Iedereen interpreteert cijfers in z’n eigen voordeel.

Dat doet Hans Smolders zelf ook. Afgelopen maandag bijvoorbeeld. Toen zei hij in het SBS6-programma Van onze centen! dat '99,9 procent van de Tilburgers' het draaiend huis op de Hasseltrotonde liever kwijt dan rijk is. Wauw, dacht ik. Da’s best veel. Dat betekent dat er maar 214 Tilburgers zijn die dat ding weten te waarderen. Eén op de duizend. Eén persoon per volle schouwburgzaal die het kunstwerk van Körmeling een aanwinst vindt voor de stad. Die het woord geldverspilling niet in de mond neemt. Die bovendien doorheeft dat de jaarlijkse stroom- en onderhoudsrekening ('klauwen vol met geld') precies 0,001 procent bedraagt van de gemeentebegroting.

Die inziet dat het onzinnig is om van dit soort peanuts een politiek speerpunt te maken. Het is goed om de facts te checken, zo af en toe. Dus weet je wat ik doe? Ik denk dat ik vanmiddag maar eens naar het Pieter Vreedeplein ga. Duizend mensen ga ik ondervragen. Als die er zijn. Ik denk zomaar dat ik meer dan één voorstander vind van het draaiend huis. Meer dan tien. Dan honderd.

Dan vijfhonderd. Cijfers die ik vervolgens eens fijn in m’n eigen voordeel ga interpreteren.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.