Volledig scherm
Het pontje te water. © Wilfried Scholtes

Ferry mag ik overvaren? Pontje dobbert in de Piushaven

Di 4 juni: Tromgeroffel. Daar is ‘ie dan: De Ferry dobbert sinds vanochtend in het water van de Piushaven. Een flinke Ferry met zijn 2,5 bij 5 meter. Per vrachtwagen werd het vaartuig naar de haven gebracht. 

De Ferry is het handbediende pontje van de haven en drijft straks heen en weer in het verlengde van de Veluwestraat. Daar staat op drie plaatsen een lier: aan de kant van De Werf, aan de Jeruzalemzijde en op het pontje zelf.

Mensen kunnen zo zelf het pontje heen en weer bewegen (de ketting ligt op de bodem, zo kunnen de schippers er gewoon langs). Er kan 5 á 10 man op. 

De naam

De naam verwijst - hoe kan het ook anders - naar Ferry van de Zaande én pontje in het Engels is.... Juist. Een vierkoppige jury besliste eind vorig jaar dat ‘De Ferry’ door zou gaan naar een online stemronde. Uiteindelijk versloeg De Ferry met 36 procent van de stemmen de naam Piuspontje (27 procent), Den Overkaant (14 procent), Pondeju (12 procent) en Kâantje Boord (12 procent). Die namen werden door de lezers bedacht. 

Over de komst van het pontje (en dan vooral de locatie) was veel te doen. Wanneer het pontje voor het eerst gaat varen maakt de gemeente nog bekend. 

Volledig scherm
De Ferry kan maximaal tien passagiers aan. © Jan van Eijndhoven

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.