Volledig scherm
Archieffoto: afval dat in de rolpaden valt, legt het systeem lam. © Jan van Eijndhoven

Fietsenstalling Heuvel eind mei twee maanden dicht: nieuwe rolpaden en inrichting, geen overkapping

Ma 29 apr: Nieuwe rolpaden die niet om de haverklap stilstaan, nieuwe fietsrekken, een schilderbeurt, duurzame led-verlichting maar géén overkapping. De fietsenstalling van de Heuvel - de meeste gebruikte van de stad - gaat twee maanden dicht voor een ingrijpende renovatie. 

De verbouwing begint op 27 mei en na de kermis (die duurt tot 28 juli) gaat de stalling weer open. De Heuvel-stalling is tijdens de kermis sowieso ieder jaar gesloten. Op het parkeerterrein tegenover de ABN-Amro komt een tijdelijke, beheerde stalling te staan. Van donderdag tot en met zaterdag is die de hele nacht open, op de andere dagen tot 4.30 uur. Fietsen kunnen ook in de andere stallingen worden gestald. 

Overigens zijn de voorbereidingen voor de verbouwing al gestart, in de Heuvel-stalling zijn op dit moment al minder plaatsen. 

Verdwaal frietvorkje

De nieuwe rolpaden - twee stuks - zijn hard nodig: een verdwaald frietvorkje kan de rolpaden al lamleggen. Eigenlijk zou er ook een glazen overkapping komen om de paden en fietsers tegen weer en wind te beschermen, maar daar stak de gemeenteraad dit jaar een stokje voor

Vorig jaar trok de raad namelijk 890.000 euro uit voor de kap en rolpaden, maar later bleek er een foutieve berekening te zijn gemaakt. Daarom moest er voor de kap nog eens 120.000 euro extra worden uitgetrokken

Andere optie

Maar het bleek ook anders te kunnen: de kap was niet zo noodzakelijk als gedacht. Door de kap niet te bouwen, moet er jaarlijks 10.000 euro extra uitgegeven worden aan onderhoudskosten. Dat betekent ook dat de paden niet 99 procent, maar slechts 97,5 procent van de tijd beschikbaar zijn. Maar de voordelen wegen daar ruimschoots tegenop. Er kan een slordige zes ton op zak blijven, maar daar kunnen de banen 60 jaar van onderhouden worden. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.