Volledig scherm
De bouwstart van het Fietshotel bij Seats2Meet in de LocHal, met vlnr Mario Jacobs (wethouder), Wendy de Wild (Prorail), Berend de Vries (wethouder) en FemkeWoudstra (NS Stations). © gemeente Tilburg

Fietshotel Tilburg: naar 50 procent tweewielers

TILBURG - Naar station Tilburg komt nu 42 procent van de reizigers per fiets. Dat moet naar het landelijke gemiddelde van 50 procent als het Fietshotel beschikbaar is. 

Die ambitie sprak Femke Woudstra, directeur NS Stations, donderdag uit bij de bouwstart van de fietsenstalling, tegenover de LocHal. Als de stallingen aan weerszijden van het spoor eind 2021 gereed zijn, bieden die plaats aan 7.500 tweewielers. 

GroenLinks-wethouder Mario Jacobs spijkert dan ‘hoogstpersoonlijk en vol trots’ Fietshotel op de glazen gevel, kondigde hij aan. Die schampere titel van toenmalig VVD-fractievoorzitter Jeroen van Dijk voor de 20 miljoen euro kostende voorziening, werd als geuzennaam overgenomen. De stallingen beloven volop comfort: rolbanden, een mogelijkheid voor kleine reparaties, de eerste 24 uur gratis. De langwerpige glazen gebouwen met twee verdiepingen krijgen groene daken. 

Volledig scherm
De fietsenstalling aan de noordzijde van station Tilburg (rechts) tegenover de LocHal (links). © cepezed

,,Een hele mooie stalling die past bij de gebouwen in de omgeving", stelde Wendy de Wild, regiodirecteur van Prorail over het ontwerp van cepezed. Dit Delftse bureau tekende ook voor het nieuwe busstation en de renovatie van het treinstation. De langwerpige glazen straat tussen LocHal en stalling die zo ontstaat, vindt echter niet iedereen een feestje. Het beperkte zicht vanuit de LocHal op het treinverkeer leidde bovendien tot verontwaardigde reacties in de stad en vragen vanuit de gemeenteraad.

Wagons met groen tussen stalling en LocHal 

De optie om dat treinzicht in stand te houden door melkglas in de stalling te vervangen door transparant glas, is echter geschrapt. ,,Ook dan kijk je vooral tegen fietsen aan", zei desgevraagd wethouder Berend de Vries (D66, Spoorzone). De combinatie LocHal-Fietshotel noemde hij ‘een aanvaardbaar compromis'. Er zijn allerlei varianten bekeken: ondergronds, platter, een andere plek. ,,Dit was het optimum.” Tussen de ingang van de LocHal en de gevel van de stalling blijft een ruimte over van 16 meter breed. Dat wordt, met met wagons met groenbakken, deels als verblijfsruimte ingericht. 

Volledig scherm
Bijna goed. Wethouder Berend de Vries kiept bij wijze van starthandeling een vracht zand op een wagen. © Gemeente Tilburg
Volledig scherm
Impressie van de tweede fase van het Fietshotel aan de Spoorlaan. © @cepezed

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.