Volledig scherm
Een politieman kijkt toe bij een van de vele acties die politie en justitie de laatste jaren ondernamen tegen de drugscriminaliteit in Brabant. © anp

Fijnaut: 'Brabantse taskforce
drugs moet op de schop'

DEN BOSCH - Het extra geld dat het kabinet uittrekt voor de aanpak van de georganiseerde misdaad, moet gebruikt worden om politie en justitie in Brabant meer slagkracht te bezorgen. De politie moet meer en betere rechercheurs krijgen, justitie meer slagkracht om drugsbaronnen langer achter de tralies te krijgen. 

Dat zeggen de Tilburgse criminologen Cyrille Fijnaut en Toine Spapens als hen wordt gevraagd wat er moet gebeuren met de 100 miljoen die het nieuwe kabinet wil storten in een zogeheten ondermijningsfonds. Het extra geld komt er nadat Brabantse burgemeesters jarenlang smeekten om Haagse steun in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Ook de taskforce zelf  heeft altijd gepleit voor meer mankracht. ,,We zijn met een theelepeltje de zee aan het leegscheppen", zei voorzitter Peter Noordanus, de inmiddels gestopte burgemeester van Tilburg, onlangs nog. 

Volledig scherm
Emeritus hoogleraar Cyrille Fijnaut © ANP

Taskforce

Niet het hele bedrag van 100 miljoen euro vloeit naar Brabant, maar het extra geld kan wel een goede impuls betekenen voor de misdaadbestrijding in de provincie, denken Fijnaut en Spapens. Fijnaut pleit ervoor om de taskforce tegen de drugscriminaliteit naar Amerikaans voorbeeld om te bouwen tot een 'strikeforce', die veel nauwer met politie en justitie samenwerkt dan nu het geval is. En Toine Spapens pleit voor het versterken van het Openbaar Ministerie. Want hoewel de strijd tegen de wiettelers en de pillendraaiers de laatste jaren al flink is opgevoerd, valt het Spapens op dat maar weinig sleutelfiguren uit de Brabantse drugsnetwerken tot stevige celstraffen zijn veroordeeld. Meer capaciteit voor het overbelaste justitie-apparaat zou daar verandering in kunnen brengen. 

Quote

Over het strafrecht wordt nu meewarig gedaan, ook door rechters zelf

Cyrille Fijnaut, criminoloog

Strafrecht

Fijnaut pleit er in het Brabants Dagblad voor een herwaardering van het strafrecht. ,,Daar wordt nu meewarig over gedaan, ook door rechters zelf. Veel rechters zijn grootgebracht met scepsis over het nut van lange gevangenisstraffen. Maar als je sleutelfiguren uit de criminele wereld flinke vrijheidsstraffen oplegt, kan dat zeker helpen. Dat hebben we ook in Italië en Amerika gezien." 

Lees meer in het Brabants Dagblad van woensdag 11 oktober

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.