Folk saaie hap? Vétte hap, bewijst Van Wijnhoven zaterdag in Hilvarenbeek

VIDEOHILVARENBEEK - Folk is puur. Dat vinden Vincent en Matthijs Wijnhoven, die zaterdag in het eigen Hilvarenbeek het bewijs willen leveren. Mét friends.

De dance van Decibel en de hiphop van Woo Hah, ach, de gebroeders Wijnhoven hebben er in Hilvarenbeek geen probleem mee. Maar gezellig is anders: folk dus.

'Gevoel van broederschap’

,,Vet”, plakt Vincent, de oudste, ook als etiket op Keltische deunen. ,,Een gevoel van broederschap”, is wat Matthijs onder het zingen van traditionals ervaart.

Matthijs Wijnhoven (links) en zijn oudere broer Vincent roepen zaterdag in The Box ‘The year of folk’ uit
Volledig scherm
Matthijs Wijnhoven (links) en zijn oudere broer Vincent roepen zaterdag in The Box ‘The year of folk’ uit © Pix4Profs / Joris Buijs

Zaterdag roepen de twee broers samen met jongerencentrum The Box daarom ‘The year of folk uit’. Samen met de nodige ‘friends’ trekken ze door de vier seizoenen heen. Wie gratis binnen stapt, treft op het podium een huiselijk sfeertje met schemerlampen aan.

Gesneuveld in 1916

Er is meer dan muziek. Een lied als ‘The green fields of France’ verdient een toelichting. De zanger overpeinst aan het graf van Willie McBride, gesneuveld in 1916, hoe die arme jongen in de aarde moet zijn verdwenen.

Gezellig is anders: jazeker. ,,Dat maakt folkmuziek voor ons ook zo bijzonder”, zegt Vincent (in 2012 nog de jongste debutant bij het Aawmeuten in Hilvarenbeek). ,,Je hebt de up tempo-biergooinummers. En je hebt het gevoelige repertoire. Maar altijd voelt folk puur aan.” Matthijs: ,,Het is muziek voor het volk en door het volk.”

Van Wijnhoven brengt zaterdag ‘The year of folk’ in The Box in Hilvarenbeek.
Volledig scherm
Van Wijnhoven brengt zaterdag ‘The year of folk’ in The Box in Hilvarenbeek. © Tom Tacken

Het bedompte imago van volksmuziek schrikt leeftijdsgenoten af, weten de twee. Even hip als in de tijd van de Veulpoepers, ook uit Hilvarenbeek, zal folk niet gauw meer worden.

Toch denken de twee dat een folkrevival er weer aan zit te komen. Dankzij energieke bands als de Dropkick Murphys en Flogging Molly zitten banjo en mandoline niet meer in het verdomhoekje.

Naast werk en studie

Folk is hun passie, naast werk en studie. Matthijs (22) staat, afgestudeerd aan de Hotelschool, in de keuken van Kookgenoten in Hilvarenbeek. Vincent (24) studeert Engelse taal en letterkunde aan de universiteit in Nijmegen.

Quote

Live muziek in de pubs en daarna rollend over straat: heerlijk

Vincent Wijnhoven

De artiestennaam luidt ‘Van Wijnhoven’, terwijl ze het bij de burgerlijke stand zonder ‘van’ doen. ,,Taalgrapje”, verklaart Vincent, die anders dan zijn broer al een paar keer in Ierland is geweest. ,,Live muziek in de pubs en daarna rollend over straat: heerlijk.” 

Matthijs heeft het tot dusverre moeten doen met de Irish pubs in de Lage Landen: ,,Ook leuk.”

‘The year of folk’ begint zaterdag om 20 uur. Van Wijnhoven deelt het podium met: Rare Ink, Maries Wedding Band, Zorah en Geertien en Tom O’Leary.

Marshmallows roosteren boven een kampvuurtje terwijl de broers Matthijs en Vincent - alias Van Wijnhoven - opgaan in hun muziek: sfeertje op het Biks Oranje Fist in Hilvarenbeek (2018).
Volledig scherm
Marshmallows roosteren boven een kampvuurtje terwijl de broers Matthijs en Vincent - alias Van Wijnhoven - opgaan in hun muziek: sfeertje op het Biks Oranje Fist in Hilvarenbeek (2018). © Tom Tacken/BD

Folk Top 3 van Vincent en Matthijs

Het Brabants Dagblad vroeg de broers Wijnhoven naar hun 3 favoriete folknummers. 

Matthijs koos voor Step it out Mary door The High Kings, gevolgd door Ride On van Christy Moore en Spancil Hill, eveneens van Christy Moore. 

Vincent zette The Green Fields of France/No man's land (geschreven door Eric Bogle maar talloze malen gecoverd) bovenaan. Op nummer 2 en 3 kwamen respectievelijk Follow me up to Carlow (in de uitvoering van the Kilkennys) en You couldn’t have come at a better time (Luka Bloom).

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.