GEERTRUIDENBERG - Met een eerst schep zand door medewerkers en cliënten werd in april 2019 gestart met bouw van groot zorgcentrum Riethorst-Stromenland.
Volledig scherm
GEERTRUIDENBERG - Met een eerst schep zand door medewerkers en cliënten werd in april 2019 gestart met bouw van groot zorgcentrum Riethorst-Stromenland. © Pix4Profs-Ron Magielse

Fusie van regionale zorgorganisaties

OOSTERHOUT/GEERTRUIDENBERG/TILBURG - De zorgorganisaties Riethorst Stromenland, Volckaert en Schakelring (RVS) gaan binnenkort fuseren. De Autoriteit Consument en Markt is akkoord met de fusie. 

Voor de cliënten verandert er niet veel. ,,Zij blijven in het verpleeghuis waar ze al verblijven”, zo laat Annet Boekelman, bestuurder van Volckaert weten: ,,We doen ons best om de fusie zo rustig mogelijk te laten verlopen. Cliënten, medewerkers en vrijwilligers hechten aan de cultuur en couleur locale van hun zorglocatie. Ook wij vinden de eigenheid van de locaties belangrijk. Het is juist mooi dat er verschillen zijn. Die zullen zeker blijven.”

Specialisten 

Quote

We willen de mensen vasthouden en meer mogelijkhe­den bieden om door te groeien.”

Annet Boekelman, Bestuurder Volckaert

Een van de voordelen van het samengaan van de drie organisaties is dat de specialisten op het gebied van ziektes als Huntington, Parkinson, NAH en Korsakov nu in het hele werkgebied kunnen worden ingezet.

Alle medewerkers gaan mee naar nieuwe organisatie

Ook voor het personeel heeft de fusie voordelen zo stellen de bestuurders. In het zogeheten fusiedocument van RVS staat duidelijk ‘Er is voor gekozen alle medewerkers uit de drie organisaties mee te nemen in de nieuwe organisatie’. Boekelman: ,,Het is al een uitdaging om personeel te vinden. We gaan zeker niet inkrimpen. Integendeel, we willen de mensen vasthouden en meer mogelijkheden bieden om door te groeien.” 

Leren, eigen initiatief en loopbaankansen

John Moolenschot, bestuurder van Schakelring: ,,De nieuwe organisatie biedt een inspirerende werkomgeving met veel ruimte voor leren, eigen initiatief en loopbaankansen. Door samen op te trekken ontstaat er meer ruimte om te investeren in sociale en technologische innovatie. Dit is nodig om de zorg ook in de toekomst slimmer en effectiever in te richten. Met elkaar zijn we beter in staat het verschil te maken dan alleen.”

Besparen

De nieuwe organisatie hoopt ook geld te besparen door een gezamenlijk inkoopbeleid. Daarnaast wil RVS overstappen op één ict-systeem. ‘Maar dat wordt straks uitgezocht en is nog niet bekend', zo meldt RVS op de eigen website.

Druk op verpleeghuizen

De nieuwe organisatie heeft straks ruim 3500 medewerkers en meer dan 2000 vrijwilligers voor zo’n 3500 cliënten in het werkgebied tussen de vier grote steden Tilburg, Breda, Gorinchem en Den Bosch. Mireille de Wee, bestuurder De Riethorst Stromenland: ,,De druk op de verpleeghuissector wordt steeds groter. Door de forse toename van het aantal kwetsbare ouderen blijven wachtlijsten groeien. Dit terwijl het steeds lastiger is om medewerkers te vinden. Het is fijn dat we deze grote maatschappelijke uitdagingen nu samen aan kunnen gaan.” De nieuwe organisatie heeft volgens de bestuurders straks meer slagkracht en wordt ‘een nog meer serieuze partner voor zorgkantoren, zorgverzekeraars en gemeenten'.

Transformatie

De Riethorst opereert met name vanuit Geertruidenberg, de Volckaert in Oosterhout en Dongen en Schakelring in de regio Tilburg-Waalwijk. Per 31 maart 2020 wordt de bestuurlijke fusie gerealiseerd. De rest van dit jaar wordt besteed aan de transformatie om per 1 januari 2021 juridisch te fuseren en als nieuwe zorgorganisatie van start te gaan.

Annet Boekelman, directeur van de zorgorganisatie Volckaert.
Volledig scherm
Annet Boekelman, directeur van de zorgorganisatie Volckaert. © JAN STADS
  1. Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normaliseren’
    PREMIUM

    Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normalise­ren’

    TILBURG - Vanuit zijn slaapkamer, geveld door corona, zag de voorzitter van de medische staf van het ETZ noodgedwongen hoe snel de wereld veranderde. Inmiddels is Edo Arnoldus terug aan het werk. Tijd om wat zaken op een rijtje te zetten. ,,We zitten nog middenin de coronacrisis. Toch dringt zich nu al de vraag op wanneer we de zorg weer wat kunnen gaan normaliseren.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.