Volledig scherm
Voorafgaand aan de raadsvergadering van donderdag werd voor het eerst een nieuw openingswoord uitgesproken. © Erik van Hest / BD

Geen ‘Almachtige God’ meer voor raadsvergaderingen in Hilvarenbeek

HILVARENBEEK - ‘Almachtige God, wij bidden u, stort uw zegen uit over deze vergadering, verlicht en steun ons bij het volbrengen van onze werkzaamheden’. Met deze woorden, uitgesproken door de burgemeester, werd sinds mensenheugenis iedere Hilvarenbeekse raadsvergadering geopend. Een traditie die volgens velen niet past bij de scheiding van kerk en staat. Donderdag sprak interim-burgemeester Harrie Nuijten plotseling een heel ander openingswoord uit.

De weinig seculiere traditie in Hilvarenbeek zorgde bij sommige fracties al langer voor een ongemakkelijk gevoel, zo laat Gon Boers (HOI Werkt) weten. ,,Aan het begin van iedere raadsperiode werd het ambtsgebed weer besproken, maar sommige fracties wilden de traditie in ere houden.” 

Overigens kunnen raadsleden wettelijk niet verplicht worden tot het uitspreken of bijwonen van een ambtsgebed. Uiteindelijk besloten HOI Werkt, CDA en VVD dan maar een initiatiefvoorstel in te dienen voor een andere tekst. Clemens Veraa (CDA): ,,Een tekst waar iedereen zich in kan vinden met zijn of haar eigen geloof- of levensovertuiging.”

Ook Gemeenschapslijst en LEV konden zich uiteindelijk vinden in de nieuwe tekst. En zo klonk donderdag het volgende openingswoord: ‘Aan het begin van deze vergadering spreken wij het vertrouwen uit dat onze werkzaamheden bijdragen aan een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Laten wij hiervoor kracht en inspiratie putten uit onze geloofs- en levensovertuiging en respect hebben voor elkaars mening.’  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.