Volledig scherm
De route van de 10 Engelse mijl © TTM

Geen Gasthuisring voor Tilburg Ten Miles, routes noodgedwongen aangepast

TILBURG - De Tilburg Ten Miles past voor de komende editie de routes van zowel de 5 kilometer, de 10 kilometer als de 10 Engelse mijl aan. Reden: werkzaamheden aan de Gasthuisring, het wegvallen van de doorgang ter hoogte van de Primark in de Stadhuisstraat en de versmalling van de cityring ter hoogte van de concertzaal.

Lopers van de drie afstanden vertrekken vanaf de Burgemeester Brokxlaan (waar start en finish blijven) in de richting van de Besterd. Vorig jaar liepen ze over de Besterdring en Veldhovenring naar het Wilhelminapark. Omdat de Gasthuisring op zondag 1 september nog open ligt voor wegwerk buigen de lopers eerder af: via de Stedekestraat en Fraterstraat gaat de route naar de Burgemeester Brokxlaan. De 10 mijl gaat vervolgens over de bekende route richting ‘west’.

Quote

We hadden het liever anders gezien maar het kon echt niet anders. Het levert veel extra werk op

Henk van Doremalen, TTM

,,Het stuk door de Stedekestraat is 150 meter langer”, zegt Henk van Doremalen, directeur Tilburg Ten Miles. ,,Dat compenseren we verderop in de route, in de wijk Zorgvlied.”

De wijziging kort na de start is noodgedwongen, zegt hij. ,,We hadden het liever anders gezien maar het kon echt niet anders. Het levert veel extra werk op.”

Volledig scherm
Route van de 10 kilometer © TTM

Ook de lopers van de 5 en de 10 kilometer gaan over deze aangepaste route. Alleen draaien zij via de Brokxlaan door de Willem II-passage de Willem II-Straat in. Vorig jaar liepen ze door een tunnel ter hoogte van de Primark-winkel door de Stadhuisstraat. Die is weg. ,,Daar zit nu een trapje”, aldus Van Doremalen. ,,Dat werkt niet.”

De versmalling in de cityring (Stadhuisplein/Schouwburgring) maakt dat de 10 kilometerlopers daar maar één richting in kunnen rennen.

Hun route loopt daarom vanaf de Willem II-straat door de Tuinstraat, Noordhoekring, Bredaseweg (waar een keerlus wordt gelegd ter hoogte van restaurant Monarch) en Schouwburgring naar de Piushaven. Daarna volgt de bekende route door Armhoef.

De 5-kilometerlopers gaan vanuit de Willem II-Straat de Heuvelstraat in, over de Schouwburgring en de Heuvel naar de finish.

Overigens is ook de Familyrun aangepast met een start richting het NS-Plein omdat de organisatie alle starts (behalve de Minirun) dezelfde kant op wilde hebben.

Bereikbaarheid Besterd

Om de wijken Besterd en Theresia bereikbaar te houden, wordt de doorsteek Gasstraat naar Besterplein zwaarder bemand. Dit moet er volgens Van Doremalen voor zorgen dat auto’s beter dan vorig jaar de wijk in en uit kunnen. De directeur heeft onlangs zijn contract met Galazo Athletics, de eigenaar van de Tilburg Ten Miles, met drie jaar verlengd.

Een nieuwigheid dit jaar: iedere afstand krijgt zijn eigen medaille met daarop de route gegraveerd. Voorheen kregen alle lopers dezelfde ‘plak’. 

  1. Onbegrijpelijk en raar is het, gevaarlijk rijgedrag

    Onbegrijpe­lijk en raar is het, gevaarlijk rijgedrag

    TILBURG - Net op het allerlaatste moment die tractor met gierton inhalen. Of in totaal tegen drie auto's knallen zonder dat je eigenlijk weet wat er is gebeurd. Dan ben je een gevaar op de weg, vindt het Openbaar Ministerie. Twee automobilisten moesten zich recent voor de rechtbank verantwoorden. De eerste verdachte vindt vervolging onterecht. ,,Ik heb hier veel last van gehad. Om nou zo om te gaan met een man van 77 jaar." De tweede is schuldbewuster: ,,Ik heb daarna hulp gezocht."
  2. Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    TILBURG/BEGUR - De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof leidde maandag tot hevige protesten in Spanje. Betogers hebben de wegen naar het Internationale vliegveld El Prat in Barcelona platgelegd en inmiddels zijn duizenden betogers onderweg naar het het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez om hetzelfde te doen. Boy Hulsteijn wilde na een reünie met zijn Brabantse familie aan de Costa Brava maandagavond terug naar Amsterdam, maar dit werd hem onmogelijk gemaakt. ,,We dachten dat het wel mee zou vallen, maar de hele pleuris is ontketend.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.