De Pastoor van Beurdenstraat krijgt Klimplanten rond de straatlantaarns.
Volledig scherm
De Pastoor van Beurdenstraat krijgt Klimplanten rond de straatlantaarns. © Stephan Jongerius

Geen plek voor bomen? Dan lantaarngroen in Tilburg

TILBURG - Tilburg gaat experimenteren met 'lantaarngroen’: klimplanten rond openbare straatverlichting in straten die geen ruimte bieden voor bomen. De Pastoor van Beurdenstraat bijt het spits af.  

De pastoor van Beurdenstraat is een smal straatje in Oud-Noord waar bomen geen kans krijgen. De gemeente wil ook dit type straten vergroenen, zeker nu de gemiddelde temperaturen hoger zijn en er vaker extreme regenval is met droogte en overlast vandien.

Klimplanten

Lantaarngroen
Volledig scherm
Lantaarngroen © Gemeente Tilburg

Om zeven lantaarnpalen komt een constructie met acht standers en vier ringen. Die worden elk voorzien van drie soorten klimplanten zoals blauwe regen, klimbes, kamperfoelie, bosrank en Duitse pijp. De lamp zelf en het inspectieluik van de paal blijven vrij. De werkzaamheden starten halverwege augustus. 

De proef in de Van Beurdenstraat duurt een jaar. Bewoners van de straat wordt gevraagd driemaal een onderzoekje in te vullen: voor de proef, halverwege en achteraf. Als het lantaarngroen bevalt, komt het in meer straten in Tilburg.  

De gemeente zelf is al wel overtuigd van de voordelen. Volgens een schrijven aan bewoners van de straat zorgt  groen niet alleen voor minder hitte en wateroverlast, betere luchtkwaliteit en een prettiger straatbeeld, maar draagt het ook bij aan een betere gezondheid van bewoners en zelfs aan waardestijging van hun woningen.  

Guerilla-acties

Lantaarngroen is geen nieuw fenomeen in Tilburg. Tijdens ‘groene guerilla-acties’ werden met steun van Stichting Stadsbomen al klimplanten al enkele keren klimplanten gezet bij palen, onder meer aan de Bredaseweg.  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.