Volledig scherm
PREMIUM
Links: muzikant Max Swagemakers, rechts Marjo Stuifmeel, de kleindochter van vioolbouwer Jan van Gorp. © Joop van de Meulenreek

Gemaakt in Tilburg: Muzikant Max bezit een echte Jan van Gorp viool

TILBURG - Kessels Museum heeft muziekinstrumenten van veel Tilburgse instrumentenbouwers in de collectie, maar een viool van Jan van Gorp ontbreekt. Toch was onlangs een echte Van Gorp in het museum te bewonderen. Bij toeval. De Tilburgse muzikant Max Swagemakers bezocht het museum en bracht zijn vioolkoffer mee. Hij was op zoek naar de achtergrond van zijn instrument, want hij wist niet wie de maker was. Dat bleek Jan van Gorp te zijn.

,,Ik speel sinds 2012 viool”, zegt Swagemakers. ,,Bij de begrafenis van mijn moeder sprak ik een oom. Hij zei dat hij een viool op zolder had liggen. Ik vond het een moeilijk instrument, maar heb het overgenomen. Het blijkt een diva onder de violen, met een Zuid-Duits ontwerp. Ik heb in Maastricht en Leipzig gezocht naar de herkomst, gesnuffeld in boeken over vioolbouwers, maar kwam er niet achter.”

  1. Verdachten gewelddadige woningoverval Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd
    PREMIUM

    Verdachten gewelddadi­ge woningover­val Zaltbommel hangt zes jaar cel boven het hoofd

    ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel voor alle vier verdachten van een gewelddadige overval op een woning aan de Thorbeckestraat in Zaltbommel. Zo bleek woensdag in de rechtbank in Arnhem. Ook bij die zitting bleef de identiteit van een mogelijke vijfde betrokkene, de mysterieuze ‘regelaar’, onbekend. Wel werd duidelijk dat de overval in de nacht van 1 op 2 december nauwkeurig is voorbereid en gepaard ging met grof geweld.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.