Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Gemeente Gilze en Rijen helpt verenigingen handje in coronacrisis

RIJEN - Verenigingen in Gilze en Rijen die zijn getroffen door de coronacrisis krijgen hulp van de gemeente. Ze ontvangen tot 1 juli uitstel voor het overmaken van huurpenningen voor gemeentelijke sportaccommodaties en hoeven subsidie die is ontvangen voor evenementen die niet doorgaan slechts gedeeltelijk terug te betalen.

Dat staat onder meer in een brief die vrijdag is uitgegaan aan alle sportclubs en andere verenigingen. Wethouder David Vermorken (Sport en Cultuur): ,,Dit is een crisis die ons allemaal raakt. Sportcompetities en de cultuursector liggen stil. We hopen ze zo te ondersteunen totdat ze weer kunnen opstarten.”

Maatwerk

Als clubs subsidie hebben ontvangen voor een evenement dat is afgelast, hoeven ze alleen het deel terug te betalen dat niet is uitgegeven. Het indienen van de verantwoording voor de vorig jaar ontvangen subsidie is uitgesteld tot 1 juni dit jaar. ,,Dit zal niet voor alle clubs voldoende zijn", zegt de wethouder. Mochten verenigingen alsnog financieel in de problemen komen, dan is volgens hem 'maatwerk' mogelijk om ze overeind te houden.

Quote

Deze crisis heeft grote impact op de culturele en sportsec­tor.

David Vermorken, wethouder Sport en Cultuur gemeente Gilze en Rijen

Vermorken verwacht niet dat deze aangekondigde maatregelen afdoende zullen zijn. ,,We staan pas aan het begin van de crisis. Maar de volksgezondheid staat voorop, dat heeft prioriteit. Deze crisis heeft grote impact op de culturele en sport sector. Ik sluit niet uit dat in de toekomst extra maatregelen nodig zijn.”

Hij benadrukt dat zijn (virtuele) deur voor getroffen clubs en verenigingen wagenwijd open staat. ,,Ik heb deze week al met de nodige verenigingen gesproken. Langsgaan gaat niet, dat past niet in de sociale onthouding. Maar met alle moderne communicatiemiddelen is contact zeer goed mogelijk.”

Omzetverlies

In de brief worden de verenigingen ook gewezen op de landelijke regelingen die in het leven zijn geroepen. Verenigingen die te maken hebben met omzetverlies en die personeel in dienst hebben kunnen het grootste gedeelte van de loonkosten vergoed verkrijgen op grond van de TGOS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). 

De TGOS is een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro die specifiek is voor ondernemers die (grotendeels) dicht moeten van de overheid. Sportverenigingen en sportkantines vallen door het sluiten van sportaccommodaties ook onder deze regeling.

  1. Extra geld voor natuur in Hilvarenbeek, tegenstanders staken de strijd tegen bomenkap voor N395

    Extra geld voor natuur in Hilvaren­beek, tegenstan­ders staken de strijd tegen bomenkap voor N395

    HILVARENBEEK - Het verzet tegen de kap van 76 inlandse eiken om de provinciale weg N395 te kunnen reconstrueren is gestaakt. De provincie stelt 235.000 euro extra beschikbaar voor compensatie van de bomen die gekapt moeten worden. Het B-team, Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek (VNMH) en dorpscoöperatie Wij-wel trekken een rechtszaak in na deze en andere toezeggingen door de provincie.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.