Volledig scherm
De gemeente Tilburg heeft de titel van Beste overheidsorganisatie van het jaar gewonnen. © gemeente Tilburg

Gemeente Tilburg wint prijs: beste overheidsorganisatie van 2019

UPDATETILBURG - De gemeente Tilburg is dinsdagavond uitgeroepen tot de beste overheidsorganisatie van het jaar. Dat gebeurde in de Haagse Ridderzaal. 

Tilburg was een van de drie overgebleven kanshebbers op de titel, samen met ProRail en het Centraal Justitieel Incasso Bureau. De prijs werd nooit eerder door een gemeente gewonnen. Tilburg profileerde zich vooral als een gemeente die luistert  naar en ruimte geeft aan burgers en partijen in de stad. Prominente plek in de Tilburgse  campagne was er voor het Spoorpark en de prijswinnende LocHal, maar ook voor het Vertrouwensexperiment dat cliënten in de Bijstand vanuit vertrouwen benadert. 

Dat is bij de jury overgekomen. ,,De gemeente Tilburg is een moderne overheidsorganisatie die zich voortdurend blijft doorontwikkelen om het belang van de inwoner beter te dienen", schreef voorzitter Jan van Zanen - burgemeester van Utrecht -  in september bij de bekendmaking van de drie finalisten. De gemeente Tilburg is volgens het rapport getransformeerd ‘van spelbepaler op diverse terreinen naar een van de spelers in het veld’. ,,De jury was onder de indruk van de manier waarop de gemeente het grootste burgerinitiatief van Nederland, het Spoorpark, heeft gefaciliteerd.”

In verbinding met de stad

Dit was volgens het rapport niet mogelijk geweest zonder constant in verbinding te staan met in- en externe partners. Diezelfde werkwijze heeft ook bij de prijzenpakkende LocHal en het Vertrouwensexperiment vruchten afgeworpen. ,,De gemeente luistert goed naar de wensen vanuit de maatschappij, en kiest hierbij steeds haar eigen rol als overheid. Mede hierdoor is de waardering voor lokale dienstverlening de afgelopen jaren gestegen naar een 8,4.” 

Saillant: in een ver verleden, onder burgemeester Gerrit Brokx, greep Tilburg naast de titel ‘best bestuurde gemeente’. Toen had de gemeente met het destijds geprezen ‘Tilburgs model’ de zaakjes bestuurlijk en financieel weliswaar strak op orde, maar was de kritiek juist dat er nauwelijks oog en oor was voor wat leefde in de stad.    

Bezoek van de jury aan de stad

De avond in de Ridderzaal werd gepresenteerd door Paul Depla, burgemeester van Breda. Aan de uiteindelijke keus van de jury gingen bezoeken aan de drie finalisten vooraf. Op 9 oktober maakte een delegatie een tochtje langs onder meer de LocHal, het Spoorpark, het UWV-kantoor en Station88, het huis voor ondernemerschap in de Spoorzone. 

Tilburg werd anoniem genomineerd voor de titel. Dat is volgens een woordvoerder ook in voorgaande jaren besloten, maar dit keer werd besloten ‘er vol voor te gaan'.  

Volledig scherm
De gemeente Tilburg heeft de titel van Beste overheidsorganisatie van het jaar gewonnen. © gemeente Tilburg
Volledig scherm
De gemeente Tilburg heeft de titel van Beste overheidsorganisatie van het jaar gewonnen. © gemeente Tilburg

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.