Volledig scherm
En hop: wederom een ‘Veldmeijertje’ in de stad. Volgend jaar moeten er meerdere soortgelijke werken in Tilburg verschijnen, de gemeente tuigt er een experiment voor op. Bewoners mogen de plekken aandragen. © Jan van Eijndhoven

Gemeente wil in 2020 meerdere grote muurschilderingen in de stad, kunstenaar Erik Veldmeijer trapt alvast af

Woe 20 nov: De gemeente Tilburg gaat experimenteren met grote muurschilderingen in de stad. De plekken mogen de inwoners aandragen. Kunstenaar Erik Veldmeijer - hij droomt al jaren van een kunstroute - trapt af aan de treurige parkeerplaats van de Koopvaardijstraat. 

Erik Veldmeijer lijkt zo'n beetje eigenhandig de stad van meer kleur te voorzien. Staat ‘ie weer, dit keer aan de Koopvaardijstraat met zijn hoogwerker en spuitbussen ,,Een heerlijk huis, een lelijke muur”, zegt bewoner Johan. Hij legde na dit stadsportret contact met de Tilburgse kunstenaar. 

,,Erik maakt prachtige dingen voor de stad. We hebben hier veel problemen met graffiti, moeten er iedere keer met een kwast overheen”, vertelt de huiseigenaar. ,,Hopelijk lost dit het op.”

Gemeente wil méér

Quote

We gaan met een vijftien­tal experimen­ten aan de slag die de stad mooier moeten maken

Woordvoerder gemeente

De kunstenaar zelf weet vanaf zijn hoogwerker iets moois te vertellen: het kunstwerk van de octopus met kookgerei (een verwijzing naar de Piushaven als horecaboulevard) is het eerste werk van een reeks grote muurschilderingen.

Veldmeijer droomt al jaren van een schildering in iedere wijk van de stad. De gemeente pakte recent de handschoen op: zocht zelf contact met de kunstenaar. 

,,Klopt, we gaan met een vijftiental experimenten aan de slag die de stad mooier moeten maken”, vertelt een gemeentewoordvoerder. ,,Onder meer projecten rond straatmeubilair, het opruimen van afval, groen. Het muurschilderingen-project is het eerste waar je nu concreet iets van ziet.”

Tips?

Volledig scherm
Beeld van een paar maanden geleden. Yep: Erik Veldmeijer lijkt zo'n beetje eigenhandig de stad van meer kleur te voorzien. © Jan van Eijndhoven

Het begint met het werk van Veldmeijer aan de Koopvaardijstraat, volgend jaar moeten er meerdere soortgelijke werken in Tilburg verschijnen (vermoedelijk ook van andere kunstenaars). Daarbij is de gemeente wel afhankelijk van tips van de inwoners.

Waar moeten ze komen te staan? ,,We horen dan het liefste van mensen de exacte locatie. Dus niet ‘in de Reeshof’, maar ‘dit en dit muurtje in de Reeshof’. Het helpt natuurlijk als de tipgevers ook de eigenaar van de muur zijn, anders nemen wij met de eigenaren contact op.”

Voorwaarde is wel dat de muur duidelijk zichtbaar is vanaf de openbare weg, onderdeel is van de openbare ruimte en dat er veel verkeer langskomt. Hoeveel muurschilderingen er komend jaar moeten verschijnen, is nog niet bekend. ,,Dat gaan we bedenken en testen. In en met de stad.”

Plekken aandragen? Dat kan via experimenten@tilburg.nl, en drop mooie plekken hier

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.