Volledig scherm
De lindeboom in bloei. © Lindeboom Genootschap

Geschonken grote koningslinde Spoorpark wordt donderdag geplant

TILBURG - Hij krijgt een prominente plek op het speelveld van het Spoorpark, de grote koningslinde geschonken door het Lindeboom Genootschap. De boom wordt donderdag 14 maart geplaatst in het park dat in het weekend van 21 juni wordt geopend. 

De geschiedenis tussen de lindeboom en Tilburg gaat minstens terug tot de veertiende eeuw. In 1390 is er in elk geval sprake van de boerderij ‘Guet terlinde’.  In 1429 werd een akker aan wat later Lijnsheike ging heten reeds aangeduid met ‘den Lyndacker aen die linde’.  De bekendste lindeboom van Tilburg stond, vermoedelijk sinds 1598, op de Heuvel.  Deze boom werd in 1994 ondanks veel protest geveld. 

Bijzondere plek

Een bijzondere plek voor een mooie volwassen lindeboom was vanaf het begin een van de wensen die landschapsarchitecte Esther Kruit in 2016 meekreeg bij de ontwerpopdracht van het Spoorpark.  Het bestuur van het Spoorpark heeft vervolgens contact gezocht met het Lindeboom Genootschap, dat bedrijven en instellingen verenigt die meer dan 100 jaar in Tilburg actief zijn. Het Spoorpark wil zeker de komende 100 jaar een park zijn voor heel Tilburg. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.