De varkenshouderij blijft een heet hangijzer in de Oisterwijkse politiek.
Volledig scherm
De varkenshouderij blijft een heet hangijzer in de Oisterwijkse politiek. © ANP

Geurverordening passé in Oisterwijk, maar in Moergestel doemt alweer een nieuw veedossier op

OISTERWIJK - Er is definitief een streep gezet door een geurverordening voor de gemeente Oisterwijk. Dat is goed nieuws voor veehouders, bij voorbeeld die met uitbreidingsplannen aan de Donkhorst in Moergestel.

Twee keer eerder staakten de stemmen in de gemeenteraad. Maandag was iedereen wel - online - aanwezig. Wat zich liet voorspellen, kwam uit: alleen PGB en PrO stemden voor. 

Die twee partijen behaalden bij de verkiezing samen een meerderheid van één zetel in de raad. Maar door het weglopen van Jan de Laat en Stefanie Vulders bij PrO is het kamp van ‘duurzame groei’ van de intensieve veehouderij groter geworden dan dat van ‘duurzame krimp'. 

Stefanie Vulders, onafhankelijk raadslid in Oisterwijk
Volledig scherm
Stefanie Vulders, onafhankelijk raadslid in Oisterwijk © Masja Vlaminckx

De Laat, die zich bij de PGB aan gaat sluiten, stemde nog wel vóór de geurverordening. Maar Vulders was tegen. Zij motiveerde dat de vorige raadsvergadering al. Niet meer maar minder regels, is haar politieke filosofie.

Carlo van Esch (PGB) benadrukte nog maar eens dat 'gezondheid en leefbaarheid’ gediend waren met het reguleren van stankoverlast. Jean Coumans sprak van een ‘flauwekulargument’ dat de geurverordening niets aan de leefomgeving toe had gevoegd.  

Donkhorst 

Coumans verwees daarvoor naar uitbreidingsplannen van een veehouderij aan de Donkhorst in Moergestel. PrO wil dat daar een milieueffectrapportage aan gewijd wordt, wat volgens het college onder verwijzing naar de omgevingsdienst niet nodig is. Volgens Coumans had de omgevingsdienst daar anders over gedacht als Oisterwijk een geurverordening had gehad. 

De kwestie aan de Donkhorst lijkt overigens nog niet beklonken. De volgende vergadering komt PrO met een motie om alsnog die milieueffectrapportage af te dwingen. Steun van de PGB lijkt waarschijnlijk. 

Maar ook Guus Mulders, die vlakbij het bedrijf woont, liet maandag namens het CDA al weten dat het bedrijf hinderlijk is voor zowel omwonenden als de natuur. 

Jean Coumans, raadslid voor PrO in Oisterwijk
Volledig scherm
Jean Coumans, raadslid voor PrO in Oisterwijk © Masja Vlaminckx
  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.