Thom Yorke van Radiohead, vorig jaar de publiekstrekker van Best Kept Secret
Volledig scherm
Thom Yorke van Radiohead, vorig jaar de publiekstrekker van Best Kept Secret © Beeld Werkt

Gevecht tussen Best Kept Secret en Down the Rabbit Hole heviger dan ooit

HILVARENBEEK - Na Down the Rabbit Hole heeft nu ook Best Kept Secret (BKS) de eerste namen voor het festival in juni bekendgemaakt. The National en LCD Soundsystem op BKS, Queens of the Stone Age en Nick Cave op Rabbit Hole. De strijd om de festivalbezoeker gaat onverminderd voort.

Met Radiohead en Arcade Fire had Best Kept Secret in de Beekse Bergen vorig jaar slechts twee grote namen nodig om alle tickets voor het festival te verkopen. Dit jaar valt organisator Friendly Fire weer terug op de beproefde methode om de voorverkoop te stimuleren:  een reeks namen in een eerste worp en in een later stadium de rest van het programma bekendmaken

Net als vorig jaar hoopt het festival op 8, 9 en 10 juni 25.000 kaarten te verkopen. Met headliners als The National, LCD Soundsystem, Father John Misty, Spoon, Vince Staples, Four Tet  en Aldous Harding, niet toevallig artiesten die afgelopen jaar een goed ontvangen album uitbrachten,  gaat het zeker weer lukken de fanatieke liefhebber van popmuziek aan zich te binden. 

Overeenkomsten

Met Down the Rabbit Hole in Beuningen bij Nijmegen heeft Friendly Fire een geduchte concurrent. Het lijkt alsof de beschikbare bands en artiesten van deze zomer keurig over de twee festivals zijn verdeeld. Drie weken na BKS spelen op Down the Rabbit Hole onder anderen Queens of the Stone Age, Nick Cave, James Holden, Sampha,  David Byrne, Oh Sees en Calexico. Namen die BKS ook zeker graag op het affiche had gehad. Maar van onderlinge afspraken is geen sprake. Integendeel. ,,We zijn twee aparte festivals en twee aparte organisaties", verzekert Rawathe Keijzers, woordvoerder van Friendly Fire. 

De overeenkomsten zijn opvallend. Een vriendelijke groene omgeving (de Groene Heuvels in Beuningen,  Beekse Bergen in Hilvarenbeek),  veel aandacht voor sfeer en aankleding en relatief veel bewegingsruimte voor de bezoekers. Er is een zelfde balans in het muziekaanbod en de festival zijn ook ongeveer even groot. Maar Rabbit Hole is van concertorganisator Mojo uit Delft, terwijl Friendly Fire uit Amsterdam een samenwerkingsverband heeft met Scorpio,  de grote Duitse boeker.

Beide organisaties laten zich niet uit of er en hoeveel er wordt verdiend met de  festivals. Als er winst wordt gemaakt, zal die nog uiterst bescheiden zijn. Mojo als Friendly Fire lijken vooral bezig zijn om de eigen markt te beschermen. Maar gezien de ervaringen van de eerste jaren is het ook goed voorstelbaar dat beide festivals naast elkaar kunnen blijven bestaan. Best Kept Secret richt zich de laatste jaren met veel succes op de Belgische markt. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.