Volledig scherm
Een geveltuintje in de Tilburgse Bomenbuurt. © Bas Vermeer

Geveltuintjes blijven érg populair: weer 140 erbij, gemeente wil ook aan de ‘groene slingers’

Woe 10 apr: Het geveltuintjesproject van de gemeente Tilburg is en blijft érg succesvol. De stad telt inmiddels 500 geveltuintjes, dit jaar komen er 140 bij en de aanvragen voor 2020 stromen alweer binnen. Ondertussen denkt de gemeente na over een aanvullend project: groene slingers tussen de gevels van huizen. 

Laat duizend geveltuintjes bloeien, het lijkt de afgelopen jaren de beste gelukte groene campagne van de gemeente. In 2015 besloot de gemeente dat er geen vergunning meer voor nodig is én werd een pot met geld klaargezet om inwoners te helpen met de aanleg van de tuintjes. Sindsdien komen er jaarlijks zo'n 150 tuintjes bij. 

Eigenlijk eenmalig, maar ja

De teller staat inmiddels op meer dan 500 tuintjes. De komende maanden poppen er weer 140 in de stad op. ,,En voor 2020 zijn de eerste 25 aanvragen alweer binnen”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. Ook dat jaar wordt er weer 50.000 euro uitgetrokken voor de aanleg van de tuintjes. ,,Een relatief klein bedrag om bij veel mensen zo'n tuintje aan te leggen.”

Het geveltuintjesproject was eigenlijk als een eenmalige actie bedoeld, maar wordt vanwege het succes ieder jaar opnieuw verlengd. Meedoen is dan ook simpel: wie een tuintje wil, kan zich bij de gemeente melden. De gemeente haalt de tegels en het zand uit de stoep en zorgt voor goede grond en een mooie afwerking. De bewoners zorgen voor de plantjes en het onderhoud.

‘Groene slingers’

Quote

De veiligheid moet natuurlijk gegaran­deerd zijn en het mag geen schade veroorza­ken aan monumenta­le panden

Woordvoerder gemeente

Om de successen door te zetten, wil de gemeente nu ook ‘groene slingers’ introduceren. Dat zijn draden die van de ene naar de andere kant van de straat worden gespannen, waar vervolgens planten als klimop, kamperfoelie, wingerd en blauwe regen aan kunnen groeien. ,,We zijn nog wel aan het onderzoeken hoe dat eruit moet komen te zien en welke voorwaarden erbij horen”, aldus de woordvoerder. ,,De veiligheid moet natuurlijk gegarandeerd zijn en het mag geen schade veroorzaken aan monumentale panden.”

Overigens mogen mensen ook zelf een geveltuintje aanleggen, maar dan alleen als ze buiten de ringbanen wonen. Wie binnen de cityring een schop in de grond steekt, maakt kans leidingen kapot te steken. Tussen de cityring en de ringbanen is er een meldingsplicht: dan controleert de gemeente of er kabels liggen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.