Met het doorknippen van een lint werd de treinverbinding officieel geopend.
Volledig scherm
Met het doorknippen van een lint werd de treinverbinding officieel geopend. © Hein Eikenaar/BD

Goederentrein tussen Tilburg en Chengdu: 12.000 kilometer, drie keer in de week

TILBURG - Tilburg heeft een rechtstreekse treinverbinding met Chengdu in China. Voor goederen wel te verstaan. Drie keer in de week rijdt de trein onder regie van GVT Group of Logistics en de Chinese railoperator CDiRS in vijftien dagen tussen beide steden. Vrijdag werd de Chengdu-Tilburg-Rotterdam-Express officieel geopend.

Dat gebeurde in bijzijn in van een grote Chinese delegatie. Met het doorknippen van een lint werd de locomotief in beweging gezet. De ingebruikname was vooral symbolisch, want de treinverbinding naar Tilburg werd vorig jaar november al in China al geopend. 

Het moment werd aangegrepen om de samenwerking tussen de Rotterdamse haven en Midden-Brabant te onderstrepen.  Een directe verbinding met China is heel belangrijk, zei Donald Baan namens het Havenbedrijf Rotterdam. ,,Niet alleen over water, ook over land." Treinvervoer is goedkoper en sneller dan transport via het water, benadrukten de Chinezen in hun presentatie. De rit tussen Chengdu en Tilburg bedraagt 12.000 kilometer.

Zowel de Brabantse gedeputeerde Bert Pauli als de Tilburgse wethouder Erik de Ridder benadrukten in hun toespraken het belang van de samenwerking met de Chinese stad Chengdu: het versterkt de positie van Tilburg-Waalwijk als logistieke regio. De Ridder: ,,De oude zijderoute wordt nieuw leven ingeblazen. En Tilburg is daar als eerste stad van Nederland een prominent onderdeel van."

Het traject van de Chengdu-Tilburg-Rotterdam-Express.
Volledig scherm
Het traject van de Chengdu-Tilburg-Rotterdam-Express. © Port of Rotterdam

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.