Volledig scherm
Het schijnvliegveld zoals het werd ingericht door de Duitsers. © Schijnvliegveld De Kiek

Goirle vraagt Rijk bijdrage voor veilig maken van schijnvliegveld De Kiek

RIEL - De gemeente Goirle klopt aan bij het Rijk voor een bijdrage voor het inmiddels afgeronde onderzoek naar explosieven bij het Duitse schijnvliegveld De Kiek in Riel. Het gaat om een bedrag van 115.287 euro. Het rijk heeft daar een potje voor en betaalt zeventig procent van de gemaakte kosten. 

Het schijnvliegveld dat dateert uit de Tweede Wereldoorlog is onlangs door  ‘De Vrienden van De Kiek’  in ere hersteld. In een eerste fase is onderzoek gedaan naar niet ontplofte explosieven, zegt wethouder Johan Swaans. ,,Daarbij is een bovenlaag van zo'n  veertig centimeter geruimd. Het bleek dat in een diepere laag ook verstoring aanwezig was. Vervolgens is in de tweede fase een diepere laag schoongemaakt.” 

Het terrein is daarna vrijgegeven, er zijn geen explosieven meer aangetroffen.

Het werk is gedaan door REASeuro, dat Rielse bedrijf is gespecialiseerd in het verwijderen van explosieven. De bijdrage van het Rijk zal worden betaald aan de Rielse explosievenexpert. De overige gemaakte kosten neemt het bedrijf voor eigen rekening.  De raad moet nog akkoord gaan met de aanvraag voor een uitkering door het Rijk, maar dat lijkt een formaliteit. 

Het Duitse schijnvliegveld tussen Riel en Alphen is eind oktober 2019 geopend. Om de historie zichtbaar te maken is een replica van een Messerschmitt vliegtuig geplaatst. Met het schijnvliegveld met namaakvliegtuigen probeerden de Duitsers tijdens WO II de geallieerden om de tuin te leiden. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.